Hlavní obsah

Macron slovy o sankcích pro země odmítající migranty Babiše překvapil

• Aktualizováno

Diskuse ohledně migrace se před nedělním minisummitem některých členských států Evropské unie přiostřuje. Německý ministr vnitra Horst Seehofer znovu pohrozil, že začne i proti vůli kancléřky Angely Merkelové odmítat na hranici některé migranty, pokud se Unie nedohodne. Francouzský prezident Emmanuel Macron se pak vyslovil pro finanční sankce vůči zemím, které odmítají migranty s prokázaným nárokem na azyl.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron se po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl, uvedla agentura Reuters.

„Jsem osobně pro mechanismus, který by toto bral v úvahu,” uvedl Macron na otázku na možné finanční sankce.

„Nemůžete mít země, které mohutně těží ze solidarity Evropské unie a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace,” řekl francouzský prezident na tiskové konferenci se Sánchezem.

Macron volá po solidaritě

Podle Macrona se Francie a Španělsko shodují na vytvoření „uzavřených středisek na evropské půdě” pro migranty. Tato střediska by odpovídala standardům Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla by ustavena z unijních prostředků.

„To by umožňovalo bezprostřední finanční solidaritu, rychlé vyřízení žádostí a evropskou solidaritu, aby organizovaným způsobem každá země přebírala lidi s nárokem na azyl,” uvedl Macron.

Překvapený Babiš

Český premiér Andrej Babiš (ANO)  se na Twitteru podivil, proč Macron vrací svými návrhy debatu „o rok zpět”.

„Státy V4 jsou jednotné, kvóty odmítáme a žádáme zastavit migraci mimo Evropu,” dodal Babiš.

Seehofer proti Merkelové

Rozdílné pohledy na řešení problematiky uprchlíků existují i v Německu.

Ministr vnitra Seehofer, který je předsedou vládní Křesťanskosociální unie (CSU), o hrozbě částečného uzavření hranic hovořil podle agentury DPA v rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a německý ministr vnitra Horst Seehofer na pietě za vyhnané

„Pokud summit EU nepřinese efektivní řešení, tak migranti, kteří jsou již registrováni v jiné zemi Unie, budou odmítnuti,” varoval Seehofer s tím, že nikdy nemluvil o úplném uzavření hranic.

Za „krajně neobvyklé” označil Seehofer upozornění, kterého se mu tento týden dostalo z Berlína, že podle německé ústavy musejí ministři respektovat politické mantinely dané předsedou vlády. „To si nenecháme líbit,” řekl Seehofer. Neuposlechnutí vůle kancléřky by přitom mohlo podle pozorovatelů vést až k pádu vlády.

Nedělní minisummit

Merkelová se snaží se najít evropské řešení migrační otázky. Příležitost k tomu bude mít už v neděli na minisummitu v Bruselu, kterého se ale nezúčastní všechny země. Že se nezúčastní, se ve čtvrtek rozhodly státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko).

Foto: Ivan Vilček (Budapešť), Právo

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v sobotu pohrozil, že jeho země zavede kontroly na hranici s Itálií, pokud Německo zavede kontroly na hranici s Rakouskem. Už v pátek také český premiér Andrej Babiš varoval, že v případě zavedení hraničních kontrol ze strany Německa ke stejnému kroku přistoupí i ČR. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám