Hlavní obsah

Proti ustavení nového parlamentu v Budapešti demonstrovaly tisíce lidí

Právo, ivi
Budapešť

Úterní ustavující schůzi maďarského parlamentu v Budapešti provázely celodenní protesty tisíců lidí. Největší počet protestujících se na náměstí sešel v podvečer, lidé skandovali „Viktátor” a „Demokracii! a měli v rukou maďarské vlajky a vlajky Evropské unie. Jeden z organizátorů protestu Balázs Gulyás připomněl, že účastníci demonstrací v Arménii odstranili proruskou vládu.

Foto: MTI, Právo

Demonstrace před maďarským parlamentem se účastnily tisíce lidí.

Článek

„Rozdíl je v tom, že tady není pořádná opozice,“ řekl Gulyás a vyzval opoziční strany ke spolupráci. „Nedopustíme, abychom ztratili svoji svobodu kvůli korupčnímu Orbánovu režimu,“ dodal.

Shromáždění večer přerušila prudká bouře s krupobitím. Ani po hodině nebylo jasné, zda bude protest pokračovat.

Foto: MTI

Demonstraci rozehnal prudký liják.

Slib s dodatkem

Na ustavující schůzi parlamentu poslanci složili slib. Poslanci opoziční Demokratické koalice k oficiálnímu textu přísahy dodali větu: „Budu se snažit obnovit republiku a novou demokratickou ústavu.“

László Kövér (FIDESZ) byl poté opětovně zvolen do čela zákonodárného sboru.

Maďarský prezident János Áder v pondělí pověřil Orbána sestavením nové vlády. V dubnových parlamentních volbách získala Orbánova strana FIDESZ ústavní většinu 133 křesel ve 199členném parlamentu. Nejsilnější opoziční strana Jobbik má jen 26 poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám