Hlavní obsah

Evropští lidovci si pozvali Orbána na kobereček

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Vedení Evropské lidové strany (ELS) si na druhého května pozvalo do Bruselu na pohovor maďarského premiéra Viktora Orbána (FIDESZ). Podle levicového deníku Népszava chtějí představitelé ELS znát povolební plány maďarského premiéra, který osmého dubna vyhrál parlamentní volby v Maďarsku.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Předseda ELS Joseph Daul a předseda frakce EĽS v Evropském parlamentu Manfred Weber chtějí od Orbána slyšet, jak chce pokračovat v přetváření Maďarska v neliberální demokracii,“ napsal v pondělí list Népszava s odvoláním se na německý deník Die Welt.

Weber v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel v této souvislosti řekl, že Orbánovi chtějí dát najevo, že existují jisté hranice, které nesmí překročit ani on. „Chceme mu to jasně říct,“ řekl Weber.

ELS se obává, že nová ústavní většina strany FIDESZ v maďarském parlamentu zabetonuje v zemi neliberální demokracii, kterou charakterizuje autoritářské vládnutí a silný stát. Jedenáct europoslanců strany FIDESZ jsou členy frakce ELS v Evropském parlamentu. Frakce ELS je nejsilnější v Evropském parlamentu.

FIDESZ získal ve dubnových volbách ústavní většinu, když obsadí 133 křesel ve 199členném maďarském parlamentu. Největší opoziční strana Jobbik bude mít jen 26 křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám