Hlavní obsah

Orbán chce do ústavy přidat zákaz přesidlování migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Včlenit do ústavy zákaz uplatňování unijního systému přerozdělovacích kvót na migranty či prosadit přísnější pravidla fungování neziskových organizací jsou legislativní priority vládní strany Fidesz v Maďarsku. Napsala to agentura MTI s odkazem na slova nového předsedy poslaneckého klubu strany Fidesz Mátéa Kocsise.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Premiér Viktor Orbán se již ústavu o dodatek zakazující přesidlování migrantů organizované Evropskou unií v Maďarsku pokoušel rozšířit předloni, zabránil mu v tom však odpor opozice. V dubnových volbách jeho Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty těsně získal dvoutřetinovou ústavní většinu, což mu teoreticky umožňuje měnit základní zákon země bez ohledu na opozici.

Maďarsko patří v rámci EU vedle Polska nebo České republiky k nejhlasitějším kritikům povinného přijímání žadatelů o azyl a dlouhodobě se odmítá na systému kvót podílet. Fidesz šel do voleb se silně protiimigračním programem. Orbán bezprostředně po zveřejnění jejich výsledků řekl, že maďarští voliči jednoznačnou podporou jeho strany dali najevo, že chtějí rozhodovat, s kým budou v zemi žít.

Nově zvolený šéf poslanců Orbánovy strany Kocsis rovněž řekl, že zákonodárci hodlají naplňovat cíle vlády, které zůstávají stejné jako v minulém období. Budou hájit křesťanskou kulturu, dbát na ochranu vnějších hranic, snažit se o dosažení plné zaměstnanosti a podporovat rodiny.

Cílem bude i prosazení balíčku zákonů přezdívaného „Stop Sorosovi”, který má mimo jiné zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací včetně těch, které patří americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi. Pokud se jejich práce bude jakkoli týkat migrantů, budou se muset registrovat u ministerstva vnitra, které může jejich činnost zakázat s odkazem na národní bezpečnost. Pokud budou navíc financovány ze zahraničí, budou podle současného návrhu platit 25procentní daň.

Reklama

Výběr článků

Načítám