Hlavní obsah

Merkelová se vítězstvím zapsala do historie, ale ve vládě to bude mít těžší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Historicky první žena v čele Německa Angela Merkelová se vítězstvím v nedělních parlamentních volbách zapsala znovu výrazně do historie. Připojila se k velikánům německé a evropské politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi, kteří jako jediní vyhráli čtvery volby za sebou. V nové vládní koalici to ale zřejmě bude mít Merkelová těžší.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová dovedla své konzervativce z CDU/CSU znovu k jasnému vítězství; strana získala třetinu hlasů. Přesto ale ztratila, a jelikož dosavadní koaliční partneři z SPD zaznamenali vůbec nejhorší výsledky od konce druhé světové války, chtějí odejít do opozice.

Nejmocnější politička v EU se tedy během čtvrtého funkčního období bude zřejmě opírat o méně stabilní vládu než dosud. Ona sama po skončení hlasování přiznala, že doufala v lepší výsledek.

Komentátoři se shodují, že jí uškodilo otevření hranic pro více než milión migrantů před dvěma lety, z čehož těžila protiimigrantská a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD), která se po více než půl století stala první krajně pravicovou stranou zvolenou do Bundestagu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisky a ztráty stran ve volbách v Německu

Nestabilní koalice a výrazná opozice

Novou vládní koalici bez SPD bude Merkelová uzavírat ztěžka. Dohoda může být hotova za několik týdnů, možná měsíců.

Do parlamentu se nově dostalo šest stran. Šéfredaktor týdeníku Die Zeit Josef Joffe to pro agenturu Reuters označil za „tektonický posun v německé politice“ a stejně jako ostatní vyslovil názor, že Německu bude vládnout trojkoalice „Jamajka“, jak podle stejných shodných stranických barev s národními barvami Jamajky pozorovatelé překřtili uskupení CDU, Svobodní (FDP) a Zelení. Taková koalice ale bude podle Joffea „velmi nestabilní“.

Trojkoalice bude mít v 709členném parlamentu 395 poslanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisky a ztráty mandátů v Německu

Merkelová bude s obtížemi volit kompromis mezi stranami, které mají v mnoha ohledech výrazně odlišné postoje. Ostatně šéf FDP Christian Lindner, podle něhož by se Německo v rámci EU mělo chovat mnohem suverénněji, už prohlásil, že jednání s Merkelovou neodmítá, ale země podle něj potřebuje změnu kursu.

Případná vláda CDU, FDP a Zelených bude rovněž čelit silnější a výraznější opozici. Předseda AfD Alexander Gauland v neděli slíbil, že bude s kolegy vládu „honit“, dokud se vláda a země nedostane zpátky do rukou lidem. Do opozice mají našlápnuto i sociální demokraté, na jejichž mizerném volebním výsledku se mohla podepsat i dosavadní vládní spolupráce a nijak velké vymezování se vůči CDU. Dá se očekávat, že se SPD pod taktovkou svého šéfa a plamenného řečníka Martina Schulze pustí do role opozice s vervou.

Reklama

Související články

AfD bodovala hlavně v bývalé NDR

K politickému zemětřesení v Německu, kdy se poprvé od konce druhé světové války do Spolkového sněmu dostala ultrapravicová strana, přispěly především spolkové...

Výběr článků

Načítám