Hlavní obsah

Čeští politici ocenili výhru Merkelové, podle Babiše vyhrála AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v neděli ocenili, že německé volby vyhrála konzervativní CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a to, že se na třetí místo za sociální demokraty (SPD) dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je podle šéfa ANO Andreje Babiše faktickým vítězem voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová během její minulé návštěvy v Praze.

Článek

Podle Sobotky dosáhla dosavadní kancléřka Merkelová ve volbách jasného vítězství. "Věřím, že brzy sestaví stabilní vládu. Bude to důležité pro Evropu i česko-německé vztahy," uvedl premiér na twitteru. "Pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si na špičku nosu. Dnes štvou proti uprchlíkům a EU, zítra budou terčem Češi a Poláci," dodal.

Pro ministra zahraničí a volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka je čtvrté volební vítězství Merkelové v řadě důkazem, že v Německu vládne spokojenost. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ocenil, že volby v Německu vyhrály proevropské strany. Je ale zklamán tím, že se na třetí místo dostala AfD.

Babiš: Vítězem je AfD

"Vítězem voleb je vlastně AfD, která výrazně posílila na tématu uprchlíků a bezpečnosti," uvedl Babiš. Poukázal na oslabení konzervativců i na zřejmě nejhorší výsledek SPD. "U socialistů se ukazuje, že svou politikou neničí jen svou stranu, ale i Evropu," uvedl.

Podle Sobotky německá SPD ve velké koalici "prosadila svůj sociální a proevropský program, ale body za to opakovaně sklidila CDU". Pro odchod SPD do opozice má pochopení.

Také předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že obě dosavadní vládní strany ztratily a "část německých voličů se rozhodla protestovat především proti migrační politice". Přesto má Německo šanci na demokratickou vládu v čele s konzervativní CDU/CSU, která bude mít příležitost napravit chyby, uvedl. Úspěch AfD je podle místopředsedy ODS Martina Kupky jasným signálem kritiky dosavadní politiky Merkelové. Zřejmě historicky nejhorší výsledek SPD je pak známkou toho, že její politika ani Němce už tolik neoslovuje, řekl ČTK Kupka.

Na ztrátu CDU/CSU i SPD a úspěch "pravicových populistů" poukázal také předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj to není dobrá zpráva ani pro Německo, ani pro Evropu. "Je jasné, že v německé společnosti je velké rozčarování", komentoval výsledek.

Kalousek: Němci dali přednost humanismu před populismem

Opětovné vítězství Merkelové těší předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, Němci podle něj dali přednost demokracii a humanismu před populismem a nesnášenlivostí. Radost nemá z toho, že v Německu populismus posílil. "A není pro mne překvapením, že posílil - jak se ukazuje - i za vydatné pomoci ruské propagandy," řekl. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek poznamenal, že Merkelovou ještě před rokem mnozí zatracovali a odepisovali.

Vítězství Merkelové se podle předsedy STAN Petra Gazdíka čekalo. Kvůli zisku AfD by Gazdík nepodceňoval obavy lidí o bezpečnost v Evropě. Optimističtější je ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Stabilita a prosperita dostaly zelenou. Ted držím Angele palce k sestavení stabilní vlády," komentoval odhady na twitteru. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek popřál CDU/CSU trpělivost při vyjednávání.

"Německo je další země, kde mladí nechali rozhodnout starší o vlastní budoucnosti. Byl bych rád, kdyby Česko tenhle trend porušilo," komentoval odhady výsledku německých voleb český prezidentský kandidát Michal Horáček.

Reklama

Související témata:

Související články

AfD bodovala hlavně v bývalé NDR

K politickému zemětřesení v Německu, kdy se poprvé od konce druhé světové války do Spolkového sněmu dostala ultrapravicová strana, přispěly především spolkové...

Výběr článků

Načítám