Hlavní obsah

Angela Merkelová si přála více, i když vláda bez její strany CDU možná není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v prvním povolebním projevu v neděli potvrdila, že bude sestavovat vládu. Dala ale najevo zklamání z toho, že její vítězná CDU získala méně hlasů voličů než v minulých volbách. Za největší výzvu považuje vstup Alternativy pro Německo (AfD) do parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angela Merkelová si přála více, i když vláda bez její strany CDU možná není Video: Reuters

 
Článek

„Mám radost, že jsme dosáhli svých strategických volebních cílů,” uvedla Merkelová. Unie CDU/CSU se stala nejsilnější frakcí v parlamentu. „Žádná vláda nemůže být sestavena bez nás,“ dodala. Po dvanácti letech u moci není podle ní vítězství CDU/CSU „vůbec samozřejmostí”.

Za největší výzvu považuje vstup protiimigrantské AfD do Bundestagu. Podle ní je „mimořádnou výzvou“ pro Německo naslouchat obavám voličů nacionalistů o bezpečnost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhad výsledků německých voleb

Merkelová míní posílit voličskou základnu své strany o voliče, kteří od ní mnozí odešli právě k AfD. „Chceme voličky a voliče AfD získat zpět. Dobrou politikou.“

Předseda liberální FDP už uvedl, že je ochoten jednat s CDU/CSU o vládě, žádá ale změnu kurzu. Zelení varovali, že jednání o koalici budou složitá.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Angela Merkelová při povolebním projevu

Vzhledem k rozdělení křesel jsou teoreticky možné jen dvě koalice. Velká se sociálními demokraty, která by měla 358 křesel, tu ale vyloučila SPD, když dosáhla historiky nejhoršího výskledku. [celá zpráva]

Koalice s FDP a Zelenými - zvaná podle stranických barev Jamajka - má 347 křesel, což je stále nad potřebnými 316. Spojenectví jen se svobodnými, které by bylo programově nejjednodušší, ovšem nemá potřebný počet hlasů, obě strany mají v Bundestagu jen 285 křesel.

Foto: Reuters

Vedení CDU s Angelou Merkelovou

Zklamání bavorské CSU

„Volební výsledek spolkových voleb 2017 je pro nás hořkým zklamáním, jak společný výsledek CDU/CSU, tak výsledek CSU v Bavorsku,” reagoval na odhady předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

Na pravé straně se podle něj vytvořil prostor, který zaujala AfD, nyní je třeba tento prostor znovu zabrat. Volební výsledek CSU, která se v posledních čtyřech letech podílela s CDU a SPD na spolkové vládě v Berlíně, je podle odhadů nejhorší od roku 1953.

Reklama

Výběr článků

Načítám