Hlavní obsah

Teroristická buňka byla zlikvidována, oznámil španělský ministr vnitra

– Madrid

Teroristickou buňku, která stojí za atentáty v Katalánsku se 14 oběťmi, považuje španělská vláda za zneškodněnou, uvedl ministr vnitra Juan Ignacio Zoido. Nadále však bude v zemi platit druhý nejvyšší stupeň teroristického nebezpečí.

Foto: Susana Vera, Reuters

Pietního aktu v Barceloně se zúčastnil i ministr vnitra Juan Ignacio Zoido (úplně vpravo).

Článek

Ministr Zoido řekl podle agentury AP, že policie rozbila „teroristickou buňku z Barcelony“. Pět jejích členů bylo zabito při útoku v Casmbrils, několik dalších lidí je zadržených, takže buňka už není schopna útočit. Policie identifikovala tři z pěti usmrcených útočníků - byli jimi 18letý Said Aallaa, 24letý Mohamed Hychami a 17letý Moussa Oukabir.

Vyšetřování podle něj pokračuje. K informacím španělských médií, že policie stále pátrá po Younesi Abouyaaqoubovi, který zřejmě řídil dodávku, jež vjela na barcelonský bulvár La Rambla, se Zoido nevyjádřil. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Hledaný 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub

„Přesměrujeme své úsilí a upravíme každé místo nebo oblast, která vyžadují zvláštní ochranu, řekl Zoido.

Pátrání bylo údajně rozšířeno i do Francie. Podle některých informací španělsko-francouzskou hranici možná přejel vůz, který si pronajal jeden z členů islamistické buňky. Francouzi zavedli na hranici mimořádné kontroly.

Atentáty v Katalánsku si vyžádaly celkem 14 obětí, z nichž 13 bylo v Barceloně. Zranění utrpěla více než stovka lidí z 35 zemí světa, dvanáct jich podle dnešního sdělení úřadů zůstává v kritickém stavu a 24 ve vážném.

Mrtvé kromě Španělska potvrdila už Itálie, dále USA, Kanada, Belgie a Portugalsko. Mezi zraněnými jsou mimo jiné občané Francie, Německa, Británie, Rumunska, Rakouska, Turecka či Maroka. Filipínská vláda oznámila, že se pohřešuje sedmiletý filipínský chlapec. Jeho matka utrpěla vážná zranění.

Výběr článků

Načítám