Hlavní obsah

Bomba vybuchla za jízdy, lidé krváceli a vlasy měli spálené, vylíčili svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Bomba nastražená v aktovce v jednom z vagónů petrohradského metra vybuchla za jízdy mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Vlak ale stačil dojet do stanice. Svědci vylíčili hrůzné chvíle.

Foto: Profimedia.cz

Výbuchem poničené metro v Petrohradu

Článek

„Všude byla krev a kusy masa,” vylíčil zaměstnanec metra, podle něhož na místě panovala panika. Exploze nastala za jízdy mezi stanicemi a vlak zastavil až ve stanici Technologický institut.

„Slyšeli jsme ohlušující ránu a potom ucítili ostrý zápach kouře,“ řekla serveru Gazeta studentka Polina, která byla ve vedlejším voze. Podle ní byla souprava plná lidí, sedadla byla plně obsazená a další lidé stáli. „Okamžitě jsme se hrnuli na konec vagónu, bylo tam plno lidí. Všechno se to stalo za jízdy.“

Lidé se dostávali ven rozbitými okny

Po příjezdu do stanice se cestující vyhrnuli ven. „Viděli jsme, že je vedlejší vůz je roztržený, okna rozbitá, světla nesvítila, všude krev. Vytahovali lidi ven, některé nesli, někteří šli s pomocí po svých. Bylo tam mnoho zraněných, nevím, jestli byli mrtví,” dodala Polina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v petrohradském metru Video: Reuters/AP, Reuters

Další pasažér Andrej Artušev pro server Lenta doplnil, že lidé z vagónu, v němž došlo k explozi, se dostávali ven rozbitými okny. „Pomáhali zaměstnanci metra, kteří už ve stanici čekali,“ řekl.

Jiný svědek řekl serveru Life News: „Lidé krváceli, vlasy měli spálené.“ Další doplnil reakci bezpečnostních složek: „Je to tady jako ve válce. Všechny speciální služby, FSB, policie a spousta ambulancí. Ještě nikdy jsem neviděl tolik zdravotníků.”

Útok si vyžádal nejméně 11 mrtvých, ruský web Fontanka hovoří o 14 obětech. Zatím není známo, že by mezi oběťmi byli Češi nebo turisté z jiných zemí. Policie pátrá po údajném útočníkovi, jehož zachytily kamery v metru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Muž z kamer v Petrohradě neútočil

Ruská policie podezírá z pondělního pumového útoku v Petrohradě sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Napsala to...

Výběr článků

Načítám