Hlavní obsah

Druhý muž Al-Káidy je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Al-Káida ve čtvrtek potvrdila, že byl v neděli v Sýrii zabit raketou vypálenou z bezpilotního letadla její vysoký představitel a zeť Usámy bin Ládina abú Chajr Masrí (59), který stál za útoky na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii z roku 1998. Američtí představitelé o tom informovali už v pondělí stejně jako představitelé bývalé Fronty an-Nusra a exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: General Atomics

Vyzbrojený MQ-1 Predator verze Gray Eagle se střelami Hellfire

Článek

Abú Chajr Masrí byl zabit raketou Hellfire vypálené z bezpilotního letounu CIA u vesnice Masúma v provincii Idlíb, když jel v autě. Střela ho zřejmě zabila jen kinetickou energií, béžová kia měla urvanou střechu, ale nebyly na ní vidět stopy exploze.

Smrt abú Masrího přiznal už v úterý vysoký představitel bývalé Fronty an-Nusra (současný Džabhát Fatah aš-Šám) Abdallah Muhajsini: „Nechť Alláh přijme abú Chajra v nebi. Nechť nás Alláh kolem něj shromáždí.“

Podle zdroje amerických tajených služeb byl Masrí členem užšího vedení Al-Káidy a poté, co byl v Jemenu v červnu 2015 zabit druhý muž sítě Násir Vuhajši, ho nahradil.

Masrí (jméno v arabštině znamená Egypťan), vlastním jménem Abdalláh Radžáb abd Rahmán, bojoval v Afghánistánu, v Bosně i v Egyptě a v Pákistánu. Přímo byl zapojen i do atentátů na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii, kde zahynulo přes 220 lidí.

Po teroristických útocích z 11. září utekl do Íránu, kde byl vězněn spolu s dalšími vůdci Al-Káidy. V roce 2015 byl vyměněn za íránského diplomata, kterého unesla Al-Káida v Jemenu. Od té doby působil v Sýrii jako zástupce al-Káidy, který poskytoval rady a dával příkazy bývalé Frontě an-Nusra.

Od roku 2005 byl na seznamu teroristů amerického ministerstva financí a od roku 2016 i na sankčním listu Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám