Hlavní obsah

Novým šéfem Evropského parlamentu byl zvolen lidovec Tajani

– Štrasburk • Aktualizováno

Novým předsedou Evropského parlamentu (EP) na další dvouapůlleté období byl v úterý ve Štrasburku zvolen kandidát nejsilnější frakce, evropských lidovců, Ital Antonio Tajani. V závěrečném souboji získal 351 hlasů a porazil tak kandidáta socialistů a jejich předsedu v EP Gianniho Pittellu, pro něhož hlasovalo 282 poslanců. Tajani ve funkci vystřídá socialistu Martina Schulze, který EP předsedal pět let a nyní už znovu nekandidoval.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Článek

Zvolení Tajaniho novým šéfem europarlamentu předcházela složitá a dlouhá vyjednávání. Europoslanci tak vybrali předsedu parlamentu až ve čtvrtém kole, do něhož postoupili dva nejúspěšnější kandidáti z kola třetího.

V prvních třech kolech bylo více uchazečů a vítěz potřeboval dostat absolutní většinu platných hlasů. Všechny tři vyhrál Tajani.

Úterní volba šéfa EP byla oproti předchozím letům neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi - lidovci a socialisty, že si vedení parlamentu v polovině pětiletého období vymění. Letos ale socialisté dohodu vypověděli. Nelíbilo se jim, že lidovci už mají nyní v hlavních unijních institucích dva posty - předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Důstojník, novinář i mluvčí Berlusconiho
Tajani se narodil 4. srpna 1953 v Římě. Vystudoval práva na univerzitě La Sapienza v Římě. V 70. letech byl důstojníkem italského vojenského letectva a v letech 1983 až 1987 zvláštním dopisovatelem v Libanonu, Sovětském svazu a Somálsku. Poté působil šest let jako ředitel římské redakce deníku Il Giornale.
V roce 2001 se neúspěšně pokoušel o funkci starosty Říma a od roku 2002 je místopředsedou Evropské lidové strany.
V 90. letech Tajani působil jako mluvčí italského premiéra Silvia Berlusconiho, v letech 2008 až 2010 byl eurokomisařem pro dopravu a od roku 2010 do roku 2014 eurokomisařem pro průmysl a podnikání. Ve funkci eurokomisaře byl současně místopředsedou Evropské komise (EK).
Od roku 2014 byl Tajani jedním z místopředsedů Evropského parlamentu.
Je ženatý a má dvě děti. Hovoří anglicky, španělsky a francouzsky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám