Hlavní obsah

Šéf europarlamentu Schulz skončí, míří do německé politiky

Brusel
Aktualizováno

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ve čtvrtek oznámil, že už nebude usilovat o setrvání na své pozici. Namísto toho se chce od příštího roku soustředit na německou politiku a kandidovat ve volbách. Schulz je členem německé sociální demokracie a už dříve se spekulovalo, že by se mohl ucházet o křeslo kancléře.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Článek

„Během posledních měsíců se v tisku objevilo hodně spekulací o mé budoucnosti. Nyní jsem se rozhodl. Nebudu potřetí kandidovat na předsedu Evropského parlamentu. Příští rok budu kandidovat do německého Spolkového sněmu jako lídr kandidátky SPD v Severním Porýní-Vestfálsku," uvedl v prohlášení Schulz.

Poznamenal, že se bude nadále zasazovat o evropskou integraci, kterou považuje za jeden z největších civilizačních úspěchů posledních století.

Schulz vede Evropský parlament od roku 2012 a o jeho čtvrtém mandátu se už nějakou dobu spekulovalo. Zatím není jisté, kdo by ho mohl nahradit. Mohl by to být i čerstvě znovuzvolený předseda největší, lidovecké parlamentní skupiny EPP Manfred Weber. Proti tomu ale hovoří skutečnost, že EPP už obsadila posty předsedy Evropské komise i Evropské rady v osobách Jean-Claudea Junckera a Donalda Tuska.

O tom, že by se Schulz mohl vrhnout na německou politiku, se rovněž spekulovalo. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung nedávno dokonce napsal, že by se mohl ujmout vedení německé diplomacie po Franku-Walteru Steinmeierovi, na němž se koalice socialistů a silnějších konzervativců Angely Merkelové nedávno dohodla. [celá zpráva]

Martin Schulz

je předsedou Evropského parlamentu od roku 2012, ale působí v něm už 21 let, naposledy jako šéf frakce socialistů.

Schulz je bývalým starostou německého města Würselenu, kde také mezi lety 1982 a 1994 provozoval knihkupectví.

Je členem Sociálnědemokratické strany Německa (SPD).

Německo čekají příští rok na podzim parlamentní volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám