Hlavní obsah

Změnilo ho evropské vězení, tvrdí rodina berlínského atentátníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atentátníka z Berlína Anise Amriho změnilo evropské vězení, stal se z něj úplně jiný člověk. Britskému listu The Times to řekl jeho otec. Přiznal ale, že Anis nepatřil k bezproblémovým potomkům. Ještě před odchodem do Evropy měl mladík v Tunisku četné konflikty se zákonem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Anis Amri z doby, kdy žil u rodičů ve střední části Tuniska.

Článek

„Bylo to milé dítě a normální teenager, který měl přítelkyně a hrál se svými kamarády fotbal,“ řekl otec útočníka novinám. Také ale přiznal, že syn měl později problémy.

Tuniské bezpečnostní složky uvedly, že Amri byl několikrát zatčen kvůli loupežím, násilí a drogám (marihuaně).  „Ano, byl několikrát zatčený, ale mohl za to alkohol, s kamarády popíjel,“ řekl jeho otec.

Svého syna popisuje jako „ambiciózního, který chtěl zlepšit své sociální a finanční postavení“. Tvrdí, že se Anis změnil až poté, co strávil čtyři roky v italském vězení kvůli vypálení školy a tábora.

Foto: Riadh Dridi, ČTK/AP

Bratr berlínského útočníka Abdelkader Amri

„Z vězení se vrátil s totálně změněnou mentalitou,“ potvrdil Amriho bratr Abdal Kádir, ačkoliv současně uvedl, že rodina byla s Anisem na dálku jen ve sporadickém kontaktu a moc toho o něm nevěděla.

Anis se o svém životě s nikým z rodiny nebavil. Poslední kontakt s bratrem měl před deseti dny. Anis mu tehdy řekl, že by měl „brzy“ přijet domů.

„Byl jsem šokován, když jsem se dozvěděl, co měl provést. Nemohu uvěřit, že se dopustil takového zločinu,“ shrnul atentátníkův bratr.

Rodina svorně tvrdí, že na nic z toho, co měl udělat, neměli vliv. „S námi byl v kontaktu přes Facebook,“ řekla Nadžúa, jedna z jeho čtyř sester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám