Hlavní obsah

Milióny dolarů pro poslance. Byl Onyščenko Porošenkovým asistentem na špinavou práci?

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozruch na Ukrajině vyvolal poslanec Oleksandr Onyščenko (47), který obvinil prezidenta Petra Porošenka, že nechal vyplácet poslancům milióny dolarů za hlasování ve prospěch svých zájmů. V létě Onyščenko uprchl do Londýna, když ho za údajnou zpronevěru více než tří miliard hřiven z plynařské firmy začal stíhat protikorupční úřad. On však tvrdí, že je to msta za odmítnutí spolupráce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Podle Onyščenka mezi nejdražšími Porošenkovými špinavými „obchody“ bylo sesazení šéfa tajné policie Valentyna Nalyvajčenka, které přišlo na 2,5 miliónu dolarů, či jmenování prokurátora Jurije Lucenka. Onyščenko ujišťuje, že ví, jak to chodilo – asi dva roky pracoval pro prezidenta jako „zprostředkovatel“ při uplácení poslanců. Listu The Independent vylíčil, jak pomocí úplatků „sesadil“ premiéra Arsenije Jaceňuka.

Ukrajinská státní bezpečnost (SBU) obvinila Onyščenka z vlastizrady a tvrdí, že jednal na objednávku Moskvy. Uprchlý poslanec to však označuje za nesmysl.

„Když se objevuje nepohodlná informace, vždy za tím hledá ruku Kremlu,“ řekl na adresu prezidenta televizi hromadske.tv. Rozhovory s hlavou státu si prý nahrával celý rok a svědectví předal službám USA.

Oleksandr Onyščenko v červenci Londýně

Tymošenková: Lidé chtějí říci NE

Nálepku „kremelské agentky“ má i ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková (56), dříve ikona ukrajinské opozice. Jako kritička vlády i prezidenta podněcuje prý protestní nálady, jež nahrávají údajným snahám proruských sil „rozhoupat“ na Ukrajině třetí „majdan“.

Tajná služba SBU zveřejnila jakýsi plán, který údajně vymyslel Putinův poradce Vladislav Surkov. Pod jménem „Šatun“, jež by se dalo přeložit jako „rozhoupávač“, se prý chystaly masové protesty, jejichž součástí měly být i akce opozice.

Podle političky je to směšné. „Lidé jen chtějí říct NE vysokým poplatkům, propadu hřivny a požadují své peníze ze zkrachovalých bank. Vláda ale za tím vidí Kreml.“

Reklama

Výběr článků

Načítám