Hlavní obsah

Je konec. O vstupu Turecka do EU nechce jednat ani Merkelová

– Berlín • Aktualizováno
Novinky, rei

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce dál s Tureckem vyjednávat o jeho vstupu do Evropské unie. Podle listu Bild to v úterý řekla poslancům své Křesťanskodemokratické strany (CDU). To znamená, že rozhovory o připojení Turecka k Unii jsou skončené, soudí list.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Bild se ve své zprávě odvolal na nejmenované zdroje, které se schůzky v parlamentu zúčastnily. Kancléřka podle nich doporučila, aby poslanci tento její názor tlumočili svým voličům.

Turecko usiluje o vstup do EU mnoho let, jeho prezident Recep Tayyip Erdogan však nedávno připustil, že by o dalších krocích mohli rozhodnout turečtí občané v referendu. V úterý nicméně prohlásil, že pro Turecko ještě není přibližování se k EU uzavřenou kapitolou.

Zruší dohodu o migrantech?

Zmrazení přístupových rozhovorů podpořil minulý týden nezávaznou rezolucí Evropský parlament poměrem hlasů 479 : 37. Poslanci tak reagovali na „neúměrnou reakci“ turecké vlády na pokus o puč z poloviny července. Turecké úřady od převratu zadržely nebo propustily z práce více než 125 000 lidí včetně vojáků, akademiků, učitelů, soudců, novinářů a předáků kurdské menšiny.

Také němečtí představitelé jsou vůči Ankaře kritičtí za její tažení proti opozici. Šéfka vlády Merkelová nicméně koncem minulého týdne zdůraznila, že Turecko i EU musí dodržovat vzájemné závazky a nesmí přerušovat dialog. Podobně se vyjádřil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

EU má s Tureckem, které je členem NATO, také dohodu o zadržování a navracení migrantů. Erdogan a někteří jeho ministři opakovaně pohrozili, že od ní odstoupí a vpustí do Evropy statisíce běženců, pokud Unie do konce roku nezruší vízovou povinnost pro turecké občany a neurychlí přístupové rozhovory.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám