Hlavní obsah

Pustíme vám do Evropy migranty, pohrozil Erdogan Unii

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na čtvrteční hlasování Evropského parlamentu, který nezávazně doporučil zmrazit přístupová jednání Turecka s EU, v pátek pohrozil, že otevře hranice migrantům mířícím do Evropy.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Nedodrželi jste sliby. Když se 50 000 uprchlíků vydalo k hraničnímu přechodu Kapikule, brečeli jste a začali říkat: Co budete dělat, když Turecko zvedne hraniční závory? Koukněte, jestliže zajdete dále, tyto závory se zvednou. Měli byste to vědět,“ pohrozil podle listu Hürriyet Erdogan po čtvrtečním hlasování europoslanců. Jejich výzva není pro Evropskou komisi závazná, nemusí se jí řídit.[celá zpráva]

„Nikdy jste nejednali lidsky upřímně a o lidi jste se nestarali,“ pokračoval turecký prezident v kritice EU. Podle něj Evropané nesbírali děti vyplavené na pobřeží Středozemního moře.

„My jsme ti, kdo živí 3,5 miliónu uprchlíků v naší zemi,“ zdůraznil turecký prezident. Obvykle se ale udává, že je v Turecku něco přes dva milióny běženců.

Okamžitě na to zareagoval mluvčí kancléřky Angely Merkelové. Ohrožování dohody o uprchlících mezi EU a Tureckem k ničemu nepovede, uvedl.

Zaorálek je pro dialog s Tureckem

Navzdory aktuální složité situaci v zemi by Evropská unie měla nadále udržovat dialog s Tureckem, řekl v pátečním rozhovoru pro rakouský list Der Standard český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Přístupová jednání s Tureckem by podle něj EU mohla využít k jednání o tématech, která jsou důležitá pro zachování demokracie v zemi. Právě kvůli masivním čistkám po neúspěšném červencovém puči, které postihly přes 125 000 lidí, vyzvali poslanci Evropského parlamentu ke zmrazení jednání.

Zaorálek také odmítl, že by východoevropské státy nebyly solidární při řešení migrační krize: „Ve visegrádských státech se dosáhlo poměrně širokého konsensu, že bychom neměli mít povinnost opakovat chyby některých západních států.” Takovou chybou je to, že ve Francii žijí lidé, kteří nepociťují loajalitu k zemi, v níž jejich rodiny žijí ve druhé či třetí generaci.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

EU s Tureckem v březnu uzavřela dohodu, která měla zastavit příliv uprchlíků z Turecka do Řecka. Unie za to Ankaře přislíbila značnou finanční pomoc, pokrok v přístupových rozhovorech a uvolnění vízového režimu. Turecko ale Unii obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jejím vypovězením. EU zrušení víz podmínila mnoha požadavky, z nichž mnohé zatím Ankara nesplnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám