Hlavní obsah

Džábir se radikalizoval až v Německu, tvrdí o Syřanovi podezřelém z terorismu jeho bratr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Syrský uprchlík Džábir Bakr, který se zabil ve vězení, kde byl kvůli podezření, že chtěl v Německu spáchat sebevražedný atentát, se radikalizoval až v Berlíně. Časopisu Der Spiegel to řekl v pátek jeho bratr Alá Bakr, který je v Sýrii.

Foto: LKA Sachsen

Džábir al-Bakr na snímku saské zemské policie

Článek

„Můj bratr se radikalizoval v Německu,“ řekl časopisu Alá Bakr, který zůstal v Sýrii. Než odjel, neprojevoval žádný zájem o politiku.

K radikalizaci přispěla podle staršího bratra děsivá videa ze Sýrie, která viděl na internetu. Mozek mu pak vymyl berlínský imám. Duchovní ho žádal, aby se vrátil do Sýrie a zapojil se tam do bojů. Alá Bakr ale nevěděl, kdo byl onen imám. Džábir, který dorazil do Německa loni v únoru a dostal azyl, ho však poslechl. Loni v září odcestoval do Turecka a odtamtud odjel do syrské Rakky, která je hlavním městem Islámského státu. Příbuzným řekl, že bojuje v řadách IS. Rodina s ním pak přerušila styky.

Podle bratra se Džábir vrátil do Německa asi tak přede dvěma měsíci.

V Německu byl Džábir Bakr kvůli vazbám na radikály v hledáčku tajné služby BfV. Ta upozornila policii, která se ho pokusila v sobotu zatknout v bytě v Saské Kamenici. Syřan jí však unikl, prohledání bytu ale potvrdilo, že zásah byl oprávněný. Nacházelo se v něm několik set gramů výbušniny i chemikálie na výrobu další. [celá zpráva]

Džábira dopadli až v pondělí brzy ráno. [celá zpráva] Spoutali ho jiní tři Syřané, kteří mu poskytli nocleh. [celá zpráva]

Ve vazební cele ale Syřan ve středu večer spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Saský premiér Stanislaw Tillich v pátek přiznal, že se úřady jeho spolkové země dopustily chyb při zacházení s Bakrem, podezřelým z plánování teroristického útoku.

„Zacházení s vězněm podezřelým z terorismu nebylo takové, jak bylo třeba,” uvedl Tillich, který ještě ve čtvrtek jakékoli pochybení saských úřadů popíral. Na zasedání Spolkové rady uvedl, že je ochoten ustavit nezávislou vyšetřovací komisi.

Chyby v pátek saským úřadům vyčetla také spolková vláda. Pokud ve věznici dojde k sebevraždě, pak „se něco nepovedlo, někdo dostatečně včas neodhalil varovné signály, někdo věc špatně odhadl”, uvedl mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Kancléřka Angela Merkelová se jeho ústy připojila k požadavku ministra vnitra Thomase de Maiziéra, aby rychle začalo vyšetřování případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám