Hlavní obsah

Výbušniny v Saské Kamenici měl uprchlík, stihl utéct při razii

Saská Kamenice

Německá policie i v neděli pátrá po dvaadvacetiletém Syřanovi Džábiru Bakrovi, v jehož bytě v saské Kamenici se našla silná výbušnina, zřejmě stejná, jakou použili atentátníci v Paříži. Už se potvrdilo, že jde o uprchlíka, který se dostal do Německa vloni.

Foto: Christian Zander, ČTK/AP

Podezřelý Džábil al-Bakr

Článek

Mluvčí saské kriminální policie v neděli potvrdila, že hledaný Syřan přišel do Německa před několika měsíci a měl status uprchlíka. Zajištěn byl 18. února 2015 v Rosenheimu. Okamžitě byl poslán do registračního centra pro uprchlíky, pak ale zmizel, uvedl list The Daily Mail.

„Zatím nemáme žádné nové informace k případu,” uvedl v neděli ráno mluvčí policie v Drážďanech. Podle něj dostala policie přes 80 tipů, žádný z nich ale nevedl k zadržení podezřelého, který zřejmě plánoval podniknout atentát, nejspíš na některém z letišť. proto byla zvýšena bezpečnostní opatření na obou berlínských letištích Schönefeld a Tegel.  [celá zpráva]

V neděli brzy ráno zasahovala policie na letišti Tegel, kde z letadla vytáhla muže, na něhož upozornil posádku jeden z cestujících, že by to mohl být hledaný Syřan. Nakonec se ukázalo, že šlo o omyl.

Německá policie pouze v Saské Kamenici prohledala další byt, šlo ale jen o prověření jedné z kontaktních adres.

Muž zmizel těsně před razií

Policie se rozhodla zasáhnout v Saské Kamenici na sídlišti Fritze Heckerta na základě informací od spolkového úřadu na ochranu ústavy BfV, který slouží jako kontrarozvědka.

Když se policejní síly rozhodly vtrhnout do domu, kde Bakr bydlel, zaregistrovala v domě pohyb. Protože osoba připomínala podezřelého, byl vypálen varovný výstřel. Když už poté nebyl zaznamenán další pohyb, policisté dospěli k závěru, že se muž vrátil do domu. Obávali se, že se mohl zabarikádovat v bytě, kde by mohly být výbušniny. Nakonec se zásahová jednotka rozhodla vtrhnout do bytu. Ten však byl prázdný. Nalezeno bylo jen několik set gramů výbušniny, podle všeho triaceton triperoxidu. Tuto velmi účinnou a nebezpečnou nestabilní trhavinu, která se dá lehce vyrobit, použili loni v listopadu teroristé v Paříži i jejich komplicové letos v Belgii.

Zda jde o shodnou látku, jaká byla použita v Paříži, ještě musí potvrdit další analýza, ale mluvčí policie Tom Bernhartd již uvedl, že jde o srovnatelnou výbušninu. Podle něj je tak účinná, že množství v bytě by mohlo způsobit značné škody.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté v Saské Kamenici

Výbušnina byla zničena při řízené explozi ve speciálně vykopané jámě. Asi sto obyvatel sídliště muselo být evakuováno, většina se už mohla vrátit, jen lidé žijící v domě, kde bydlel Bakr, se budou moci vrátit až v pondělí.

Na sídlišti Fritze Heckerta žije hodně migrantů. Ostatní obyvatelé dávali v neděli najevo svůj odpor k nim, uvedla v neděli Deutsche Welle: „Je těžké nenenávidět tyhle lidi,“ řekla jedna z obyvatelek, „kdo ví, co dalšího ještě udělají.“

„To je to, co se stane, kde sem necháte přijít tyhle lidi,“ řekl starší muž. Někteří ale přiznali, že uprchlíci, kteří bydlí na sídlišti, byli slušní, ale kontakt s nimi byl minimální. „Je to chyba vlády, že pustila do země každého,“ shodli se všichni.

Policie už propustila dva ze tří Syřanů, které zadržela v sobotu. Na třetího z nich byla uvalena vazba kvůli podezření ze spoluúčasti na přípravě protistátního násilného činu. Jde o Syřana, který byl nájemcem bytu, v němž se v sobotu našla výbušnina.

Foto: Arno Burgi, ČTK/AP

Sídliště v Saské Kamenici, kde zasahovala německá policie.

O spolupráci při pátrání po dvaadvacetiletém Džábiru Bakrovi v sobotu požádali němečtí policisté i své české kolegy. Informace o tom, že by byl v České republice nebo tam směřoval, ale nemají. Podle mluvčího českého policejního prezidia Davida Schöna byl na muže už ale vydán evropský zatykač.

„Všechny hlídky v terénu mají informace o tomto muži, ale není žádný předpoklad nebo indicie, že by se pohyboval na území České republiky,” řekl v neděli Schön.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám