Hlavní obsah

Rusko a Izrael se sbližují. Rozepřím v Sýrii navzdory

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Už počtvrté během několika posledních měsíců se v úterý setkali ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Rusko je globální mocnost a naše vztahy se sbližují,“ řekl už před odletem do Moskvy izraelský politik s tím, že vazba je pro židovský stát důležitá jak kvůli národní bezpečnosti, tak kvůli „zabránění násilí na hranicích“.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin vítá izraelského premiéra Benjamina Netanjahua

Článek

Měl tím zjevně na mysli riziko, že ruské stíhačky operující v Sýrii sestřelí izraelská protivzdušná obrana. Právě koordinace akcí obou zemí na Blízkém východě byla hlavním tématem schůzky.

Putin po schůzce označil Rusko a Izrael za bezpodmínečné spojence v boji proti terorismu. Vztahy obou zemí podle něj mají „pevný základ důvěry a porozumění“.

Obě země mají přitom v oblasti často protichůdné zájmy. Zatímco Rusko vojensky podporuje režim Bašára Asada a s Íránem obchoduje ve vojenské i v jaderné oblasti, Izrael v Sýrii útočí na konvoje dodávající zbraně šiítským milicím Hizballáh, jež bojují na straně Asadova režimu.

Netanjahu je u Putina častěji než s Obamou

Vztahy Izraele s tradičně blízkými USA v poslední době ochladly – i kvůli americké kritice výstavby židovských osad. S Barackem Obamou se Netanjahu za poslední rok sešel pouze jednou, upozorňuje list The Jerusalem Post. Pro Rusko jde zase o příležitost, jak posílit vliv na Blízkém východě. Pomáhat mu v tom může početná komunita Izraelců s ruskými kořeny, kterých v zemi žije 12 procent a jež Netanjahu označil za „živý most“ mezi oběma zeměmi.

Moskva vůči Izraeli udělala několik vstřícných gest. Nová dohoda má židovským emigrantům zajistit nárok na důchod za léta odpracovaná v někdejším SSSR. Rusko také vrátí v Moskvě vystavený izraelský tank, jehož se při bojích v 80. letech zmocnily syrské síly. Vzhledem k pokračujícím sankcím mezi Ruskem a Západem lze také očekávat, že Moskva bude mít zájem kupovat víc produkce z Izraele. Nasvědčuje tomu fakt, že s Netanjahuem přiletěl i šéf resortu zemědělství Uri Ariel.

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Sebastian Scheiner/Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Reklama

Související články

Berlín se rozkmotřuje s Izraelem

V Berlíně sílí přesvědčení, že s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem palestinský stát nevznikne. Doba letité, bezpodmínečné podpory Izraele se tak...

Výběr článků

Načítám