Hlavní obsah

Maďaři budou o povinných kvótách hlasovat v referendu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament v úterý rozhodl o konání referenda o povinných kvótách na přerozdělování migrantů. Návrh podpořilo 136 poslanců ze 199. Termín referenda zatím nebyl stanoven.

Foto: MTI

Viktor Orbán v rozhlase

Článek

Konání referenda podpořili poslanci vládní strany FIDESZ a opoziční strany Jobbik. O záměru vyhlásit referendum informoval premiér Viktor Orbán koncem února.

Otázka v referendu bude znít: „Souhlasíte, aby Evropská unie bez souhlasu maďarského parlamentu mohla stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?“ Otázku schválil na začátku května Nejvyšší soud.

„Kvóty by překreslily kulturní a náboženskou tvář Evropy. K takovému rozhodnutí nemá mandát žádný evropský orgán,“ řekl v únoru Orbán, když mluvil o potřebě uspořádat referendum. [celá zpráva]

Podle průzkumů veřejného mínění odmítá kvóty nadpoloviční většina voličů desetimiliónového Maďarska. Analytici však upozorňují, že jedna strana mince je odpor nadpoloviční většiny Maďarů ke kvótám, ale druhou stranou mince je dostat k urnám přes čtyři milióny voličů, aby bylo referendum platné.

Server Index.hu upozornil, že výsledek maďarského referenda Evropskou unii k ničemu nezavazuje: „Důležitější bude, jak rozhodne evropský soud v případě žaloby, kterou kvůli kvótám podaly Maďarsko a Slovensko.“

Anketa

Je správné nechat občany o kvótách rozhodovat v referendu?
Ano
99,2 %
Ne
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2001 čtenářů.

Související témata:

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda Jobbiku Gábor Vona

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám