Hlavní obsah

Američané vrací tanky do jeskynního komplexu v Norsku

– Oslo

Jeskynní komplex ve střední části Norska byl důležitou základnou americké vojenské techniky v době studené války. Nyní, čtvrt století od skončení studené války, se do nich vracejí americké tanky a dělostřelecké a logistické vybavení. Děje se tak v rámci posilování NATO u východních hranic kvůli novému napětí s Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Americký tank M1A1 Abrams

Článek

„Každá předem připravená výzbroj snižuje náklady a urychluje naši schopnost operační podpory v krizových situacích,“ citovala televize CNN plukovníka Williama Bentleyho z 2. expediční brigády americké námořní pěchoty.

Nasazení je součástí posílení pozic NATO u východních hranic s Ruskem. Aliance v čele USA posílá techniku a vojáky do Pobaltí i do Polska. Norsko přitom s Ruskem sdílí téměř 200 kilometrů hranice a v Murmansku jen necelých 160 kilometrů od ní má základnu ruské Severní loďstvo. Američané v součinnosti s norskou vládou proto znovu využívají i klimatizovaných jeskyní ve střední části Norska.

Jedná se o šest jeskyní. Ve třech je uskladněna munice, ve zbylých zařízení a vybavení včetně vozidel a zásob. Ke komplexu patří i dvě letecké dráhy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vojenský jeskynní komplex v Norsku

USA zde poprvé uskladnily svoji vojenskou techniku v roce 1981, kdy se ve světě znovu rozhořely obavy z možného jaderného střetu mezi USA a tehdejším Sovětským svazem. Od 90. let ale nikdo moc nevěděl, co s těmito moderními a velkými objekty dělat. Norská vláda přesto jejich správu financovala.

Jeskyně pojmou asi sto armádních zaměstnanců a je v nich dost místa na umístění vybavení pro 15 000 vojáků námořní pěchoty. Pěchota zdejší výzbroj a zařízení naposledy využila při bojových úkolech v Iráku, v nejbližší době se počítá s využitím 6500 uskladněných položek při cvičení více než 16 000 vojáků z 12 aliančních zemí Cold Response 16, které začne v příštích dnech.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám