Hlavní obsah

Kreml brzdí. Rusové „s jistými úkoly“ na Ukrajině jsou prý dobrovolníci

Moskva

Čtvrteční překvapivé přiznání ruského prezidenta Vladimira Putina, že na Ukrajině působí jednotliví ruští vojáci s jistými úkoly, v pátek korigoval jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Podle něj na Ukrajině působí jen dobrovolníci.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří s novináři na výroční konferenci.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin měl na mysli ruské dobrovolníky, když ve čtvrtek mluvil o přítomnosti Rusů „s jistými úkoly“ i ve „vojenské oblasti“ na východě Ukrajiny, řekl v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k Putinovým vyjádřením o působení ruských vojáků na Ukrajině, která působila jako přiznání nasazení jednotlivých vojáků ve službě na Ukrajině.

Peskov reagoval na slova generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka, kteří ve čtvrtek komentovali Putinova slova na společné tiskové konferenci v Bruselu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

”Opakovali jsme celou dobu, že Rusko je vojensky přítomno na východní Ukrajině... A dnes to potvrdil prezident Putin,“ řekl ve čtvrtek Stoltenberg. To je ale podle Peskova chybná interpretace toho, co Putin řekl na tiskové konferenci v Kremlu. Šéf Ruské federace měl na mysli „ruské dobrovolníky“, kteří na Ukrajinu odjeli na základě vlastního rozhodnutí, uvedl Peskov.

Putin podle něj zmínil „jisté úkoly ve vojenské oblasti“ proto, že dobrovolníci se na Ukrajinu vydali, aby se „zúčastnili bojů, protože tam byla válka”.

Ruský prezident ale ve čtvrtek pouze popřel, že by na Ukrajině byly nasazeny ruské jednotky: „Neříkali jsme, že tam (v Donbasu) nejsou lidé plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, to ale neznamená, že jsou tam pravidelné jednotky. Uvědomte si rozdíl.” [celá zpráva]

Západ i Ukrajina dlouhodobě podezírají Rusko, že separatisty v Donbasu nepodporuje jen materiálně a zbraněmi, ale posílá tam i své jednotky. Moskva to opakovaně popírá a tvrdí, že jde pouze o dobrovolníky, kteří už nejsou v armádě, nebo vojáky, kteří jsou na dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám