Hlavní obsah

Orbán v Moskvě vyzval ke zlepšení vztahů Evropy s Ruskem

Moskva

Ke zlepšení vztahů Evropy s Ruskem vyzval ve středu v Moskvě maďarský premiér Viktor Orbán při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle maďarské tiskové agentury MTI také maďarský premiér šéfovi Kremlu poděkoval za zájem o udržení přátelství obou zemí.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle MTI Orbán na úvod schůzky, kterému přihlíželi novináři, Putinovi poděkoval za úsilí, které v „těžkých dobách vyvinul v zájmu rusko-maďarského přátelství”.

„Možná to zní neskromně, ale můžeme říci, že to, co je v našich vztazích dobré, je něco, čeho jsme dosáhli, a to, co je špatné, nezávisí na nás,” dodal předseda maďarské vlády.

Putin svému hostovi nezůstal kompliment dlužný. „Maďarsko je náš dávný přítel a spolehlivý partner,” prohlásil. Dodal, že Rusko věří v to, že plány nastíněné při jeho loňské únorové návštěvě Budapešti se budou dál rozvíjet.

Putin a Orbán přesně před rokem v Budapešti uzavřeli politickou dohodu o dodávkách ruského zemního plynu do Maďarska. Putin byl spokojen i s dohodou o ruské finanční pomoci při rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks.

Orbán: Rusko není nepřítel

Agentura TASS informovala, že dokumenty připravené pro středeční schůzku obou státníků obsahují i prodloužení dlouhodobých kontraktů na dodávky ruského zemního plynu do konce roku 2019. V materiálech se podle agentury rovněž konstatuje, že klíčovou oblastí dvoustranné spolupráce je energetika. Podle údajů TASSu Rusko kryje 80 procent maďarské spotřeby ropy a 75 procent plynu.

I na tiskové konferenci po schůzce si oba politici notovali. Putin ocenil maďarské úsilí obnovit dialog mezi Ruskem a Evropskou unií. „Rusko není nepřítel, Rusko je partner (...) Je nutné spolupracovat a doufám, že budeme spolupracovat,” řekl maďarský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám