Hlavní obsah

Rusko netrvá na udržení Asada u moci, stupňuje diplomatickou aktivitu

– Moskva/Teherán

Moskva netrvá na udržení syrského prezidenta Bašára Asada ve funkci, uvedla v úterý mluvčí ministerstva zahraničí. Rusko se snaží uspořádat příští týden summit představitelů syrské opozice.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„My neříkáme, zda má Asad zůstat, nebo jít,“ řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Odpovídala na dotaz, zda je pro Rusko klíčové udržet syrského prezidenta u moci. „Rozhodně ne, nikdy jsme to neřekli,“ prohlásila Zacharovová. Rusko už dříve naznačovalo, že netrvá na tom, aby byl Asad prezidentem. Trvalo ale na tom, že svého vůdce si musí vybrat syrský lid a nemůže být dosazen zvenčí.

I tak ruský výrok vzbudil pozornost západních médií, protože Rusko vyhovělo žádosti Sýrie o vojenskou intervenci a od září podniká nálety na různé radikální skupiny včetně Islámského státu a Fronty an-Nusra.

Ruský prezident Vladimir Putin po zahájení náletů řekl, že jejich cílem je upevnění syrského režimu. [celá zpráva]

Ruská diplomatická iniciativa

„Rusko pozve příští týden představitele syrské opozice na konzultace do Moskvy,“ řekl agentuře TASS náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Dodal, že se jí možná zúčastní i zástupci syrské vlády, uvedla syrská agentura SANA.

Zástupce syrské vlády sdělil, že Damašek zatím neobdržel žádnou oficiální pozvánku. Podle Moskvy nemá jít o oficiální jednání, ale o konzultace, kde se vyjasní pozice.

Tuto středu bude v Moskvě jednat o situaci v této blízkovýchodní zemi ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. „Hlavním tématem bude politický proces v Sýrii a začátek skutečného dialogu mezi Damaškem a opozicí,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí s tím, že jde o pokračování páteční schůzky ve Vídni.

Sýrie přechodné období odmítá

Bogdanov zdůraznil, že na páteční schůzce Rusko odmítlo přijmout časový plán pro přechodné období, během něhož předá Asad moc.

Náměstek syrského ministra zahraniční Fajsal Makdád v úterý přechodné období odmítl: „Hovoříme o národním dialogu v Sýrii, o rozšířené vládě a ústavním procesu. Vůbec nehovoříme o tom, čemu se říká přechodné období.“ Tento nápad existuje „jen v myslích těch, kteří nežijí v realitě“, dodal náměstek během své návštěvy Teheránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám