Hlavní obsah

Ruským cílem v Sýrii je upevnění Asadova režimu, přiznal Putin

Aktualizováno

Hlavním úkolem ruských operací v Sýrii je upevnění režimu v Damašku tak, aby bylo možné jednat o politickém ukončení vleklého konfliktu. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin. Ruské vojenské letectvo za posledních 24 hodin bombardovalo 63 objektů údajných teroristů a extremistů ve čtyřech syrských provinciích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské nálety v syrských provinciích Hamá a Látakíja (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

"Náš úkol spočívá v tom, abychom stabilizovali zákonnou moc a vytvořili podmínky pro hledání politického kompromisu," řekl Putin v televizním rozhovoru pro celostátní kanál Rossija-1.

"To, co se odehrává na obloze a na zemi, nejsou žádné živelné kroky, ale plnění stanovených plánů," řekl o ruské letecké podpoře pro ofenzívu Asadových sil.

Putin také odmítl, že by zvažoval pozemní invazi do Sýrie. "Cokoli se stane, toto neuděláme. A naši syrští přátelé to vědí," dodal.

Leteckou kampaň v Sýrii zahájily ruské letouny 30. září. Západ ruský zásah kritizoval, protože Moskva podle něj postupuje bez koordinace s mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy a také se více snaží zachránit Asadův režim, než bojovat s radikály z organizace Islámský stát (IS).

Šest desítek náletů

Ruské letouny Su-34, Su-24M a Su-25SM podle mluvčího ruského ministerstva obrany, generála Igora Konašenkova, podnikly 64 náletů a zasáhly 63 cílů. Zničily prý 53 opevněných pozic IS, včetně polního velitelství, čtyř výcvikových táborů a sedmi muničních skladů, a to i za pomoci přesně naváděných bomb.

Zřejmě v reakci na zvěsti v Íránu o údajném sestřelení jednoho ruského letounu generál ujistil, že po náletech se ruské letouny v pořádku vrátily na základnu.

Konašenkov podle serveru Newsru.com také "tradičně zopakoval", že "odposlechnutá radiová hlášení svědčí o rostoucí panice mezi bandami Islámského státu". Tuto větu totiž podle serveru opakuje každý den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám