Hlavní obsah

Merkelová doma přitvrzuje vůči běžencům, chce trvalý mechanismus jejich rozdělování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropská unie potřebuje stálý mechanismus rozdělování běženců mezi členské státy a Německo bude prosazovat jeho vytvoření, které s dalšími zeměmi odmítá ČR. Před odjezdem na čtvrteční summit Evropské unie to ve Spolkovém sněmu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Apelovala též na zpřísnění azylových zákonů, které poslanci přijali.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová při projevu k německým poslancům před summitem EU

Článek

„Nadále jsem přesvědčena, a je to názor celé vlády, že potřebujeme trvalý a závazný mechanismus rozdělování uprchlíků v Evropě, přesně jak to navrhuje Evropská komise,” řekla Merkelová. „Budeme na jeho vytvoření pracovat. Bude to znamenat mnoho přesvědčování, ale nepolevíme,” dodala za potlesku poslanců. Proti je přitom několik evropských zemí.

Komise navrhuje trvalý přerozdělovací mechanismus. Umožňoval by evropské exekutivě v případě dalších krizí automaticky přerozdělovat uprchlíky z postižené země mezi ostatní státy bez zdlouhavého vyjednávání s členskými zeměmi.

EU už přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska už v září prosadila rozdělení 120 000 uprchlíků z Itálie a Řecka mezi ostatní unijní země. Rozhodnutí nechala na ministrech vnitra, u jejichž hlasování stačí, když je návrh schválen tzv. kvalifikovanou většinou. Zářijové rozdělení tak představuje jen první krok.

Ochrana vnějších hranic unie

Merkelová také uvedla, že EU musí posílit ochranu svých vnějších hranic: „Bez nadsázky je tento úkol historickým testem Evropy. Nyní musíme konstatovat, že kontroly na vnějších hranicích nefungují.”

Vyzvala k personálnímu posílení evropské pohraniční agentury Frontex, na kterém se podle ní musí podílet všichni členové unie.

Merkelová se také postavila se proti uzavření hranic spolkové republiky: „Zavírání bran v tomto století internetu je iluzí.“ Dodala, že války a krize „stále silněji klepou na naše dveře“.

Zpřísnění azylových zákonů

Kancléřka v projevu vyzvala zákonodárce, aby přijali zpřísnění azylových zákonů. Ti to udělali, rozšířili počet bezpečných zemí o Albánii, Kosovo a Černou Horu. Migranti z nich až na zákonné výjimky nedostanou azyl a budou vraceni domů. Aby se vše prošetřilo, prodlouží se současně pobyt migrantů z těchto zemí v táborech ze tří na šest měsíců. Tím se urychlí extradice. Albánci jsou po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou letošních žadatelů o azyl v Německu.

Už dříve se uvádělo, že země směřující do EU musejí být bezpečné, a pokud by byly vyřazeny ze seznamu bezpečných zemí, znamenalo by to ztrátu šance vstoupit do unie.

Balíček zákonů v pátek projedná Spolková rada (horní komora parlamentu), v níž zasedají zástupci německých zemí; také v tomto případě se očekává schválení nové právní úpravy.

Zákony, které umožňují snížit stávajícím běžencům peněžní podporu a u nových ji nahradit věcnými dávkami, by měly začít platit na začátku listopadu.

Bez odhadů

Německá vláda také přestane zveřejňovat nové odhady, kolik běženců letos přijde do země. Převaděči totiž tyto údaje vydávají za pozvánku do Německa a snaží se na jejich základě nalákat další uprchlíky k cestě do Evropy, řekl při projednávání zákonů o zpřísnění azylového řízení ministr vnitra Thomas de Maiziére.

„Každé nové číslo je zneužito. U nás k tomu, aby vyvolalo obavy. Směrem ven slouží k tomu, aby se dalším lidem namluvilo, že je Německo pozvalo, což samozřejmě není pravda. Máme spoustu práce s lidmi, kteří k nám dorazili. Abychom lidi v krizových oblastech ještě zvali, aby k nám přišli, to prostě není možné,” řekl ministr.

Je to zřetelný ústupek bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, který dal jasně najevo, že by se mělo skončil s vřelými slovy a kancléřka by podle něj měla dát světu najevo, že „i u tak bohaté země, jako je Německo, má imigrace své limity a nemůžeme absorbovat všechny příchozí“.

Syrská otázka se musí řešit s Ruskem

Osmadvacítka se podle Merkelové musí rovněž více angažovat v řešení situace v Sýrii, odkud pochází velká část běženců mířících do Evropy: „Pro stabilizaci Sýrie potřebujeme dialog, kterého se bude účastnit i Rusko a všichni regionální hráči.“ Upozornila přitom, že řešení situace bude trvat velmi dlouho. Dosavadní diplomatické snahy podle ní nepřinesly žádný výsledek.

Kancléřka vyzvala k větší evropské podpoře určené Turecku, Libanonu a Jordánsku, které jsou prvním cílem uprchlíků ze Sýrie. Před nedělní návštěvou Turecka apelovala na Ankaru a Atény, aby spolupracovaly při boji s převaděči, kteří dopravují běžence z Turecka na řecké ostrovy: „Není možné, aby mořskou úžinu mezi dvěma státy NATO ovládali pašeráci.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám