Hlavní obsah

Na řecký ostrov Kos dorazili další uprchlíci

– Kos

Do přístavu Kos na stejnojmenném řeckém ostrově v pondělí brzy ráno dorazily další desítky převážně syrských uprchlíků. Některé přivezla pobřežní stráž, která je zachránila na moři, když se snažili na ostrov dostat z Turecka. Jiní do přístavu došli pěšky, nejspíš se jim podařilo dorazit na člunech až na pobřeží bez pomoci záchranářů. Část z nich měla v rukou stále různobarevné záchranné vesty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kos připluli další běženciVideo: Reuters

 
Článek

Všichni mířili k trajektu Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro syrské uprchlíky. Na něm se mohou registrovat, ale slouží také jako útočiště, aby nemuseli spát v přilehlých parcích a na plážích.

Už kolem půl sedmé místního času (půl šesté SELČ) se v dálce na moři objevil člun pobřežní stráže, který táhl nafukovací člun s uprchlíky. Když se přiblížili k přístavu, někteří z běženců začali vstávat. „Nevstávejte, sedněte si,” bylo slyšet pobřežní stráž. Na malém člunu se tísnilo kolem čtyřiceti osob, většinou mužů. Ženy a děti vzal na svou palubu člun pobřežní stráže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po chvíli začaly do přístavu proudit desítky lidí po pevnině a cesta před místními hradbami se začala zaplňovat. Uprchlíci často přicházeli s celými rodinami. S vyčerpaným výrazem ve tváři, bez ničeho, ale i s batohy. Asi po deseti minutách přijela další loď pobřežní stráže, na její palubě bylo asi dvacet zachráněných běženců.

Ti, které přivezla pobřežní stráž, stojí již přímo před trajektem, ostatní nově příchozí si sedají do fronty u brány, kterou hlídá policie. Ta migranty kontroluje a pouští je na loď postupně. Na trajekt se mohou dostat jen Syřané, kteří utíkají před válkou.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Trajekt Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos.

Loď Eleftherios Venizelos, na které je místo až pro 2500 uprchlíků, dorazila do Kosu v pátek. Migranty začala poprvé přijímat v noci na neděli, kdy přijala 700 osob. Své brány jim pak znovu otevřela i v noci na pondělí.

Vpouštění uprchlíků do prostor střežené části přístavu je velmi klidné. Každý musí ukázat cestovní pas, policisté ho zkontrolují, a pokud je vše v pořádku, mohou do areálu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti na pobřeží ostrova Kos

Trajekt by měl v přístavu zůstat asi dva týdny, co bude dál, není jasné. Mezi místními obyvateli se ale říká, že se čeká jen na to, až se loď zcela zaplní, pak odjede do Atén a opět se vrátí zpátky pro další uprchlíky.

Na Kos připluje podle odhadu úřadů každý den okolo 600 běženců, kteří vyrážejí v noci na člunech z Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kos připlula obří výletní loď, ve které najdou azyl tisíce migrantůVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám