Hlavní obsah

Bizarní návrhy ruských zákonů: Zákaz cizích slov nebo vysokých podpatků

Moskva

Pokud by ruští poslanci prosadili svou, pak by bylo zakázané kouření pro ženy mladší 40 let, reklamy na kondomy a těhotenské testy by měly zmizet z hlavních médií a používání cizích slov by znamenalo koledovat si o přísnou pokutu. Zkrátka nedávná série návrhů zákonů v ruské Státní dumě je tak bizarní, že Rusové nevědí, jestli mají plakat, nebo se smát, napsala agentura AFP.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Poslanci ruské dumy

Článek

Jeden poslanec například před časem navrhl zavedení oficiálních norem pro obuv s odůvodněním, že vysoké podpatky i ploché „balerínky" jsou škodlivé pro ženské zdraví. Poslankyně za vládní stranu Jednotné Rusko Jelena Mizulinová už předložila tolik kontroverzních návrhů včetně zákazu potratů a náhradního mateřství, že Rusové spustili online petici požadující prověření jejího duševního zdraví.

„Není tajemstvím, že Jelena Mizulinová, šéfka výboru Státní dumy pro záležitosti rodin, přichází s čím dál tím absurdnějšími návrhy," uvedla petice, kterou už podepsalo více než 100 000 lidí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žádáme proto, aby ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo své nejlepší odborníky a posoudilo její duševní zdraví. Duševně nemocní lidé nemají ve Státní dumě co dělat," dodala petice.

Filmy bez sprostých slov a klení

I když některé návrhy zákonů nemají šanci projít, jiné si vedou lépe. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákaz klení a používání sprostých slov ve filmech, divadle a výtvarném umění; v platnost vstoupí 1. července. Tyto iniciativy přicházejí v době nové vlny protizápadní propagandy a krvavé krize na Ukrajině.

Mnozí míní, že některé návrhy zákonů – například zákaz používání cizích slov – připomínají nechvalně známou „protikosmopolitní" kampaň Stalinovy éry, která se snažila vykořenit vše, co zavánělo buržoazií a buržoazními manýry.

Běžní Rusové nijak nemírní výrazivo, když mluví o tom, jak hluboko jejich parlament v návrzích zákonů klesl. „Když jsem slyšela o zákazu tenisek a vysokých podpatků, nešlo mi to na rozum," řekla AFP sedmnáctiletá Moskvanka Jelizaveta Krasnopěvcevová. „Nenapadlo by mě, že se dá dosáhnout takové úrovně hlouposti. Nejde přece zavést podobné zákazy na všechny lidi," dodala.

Poslanci normální zákony psát vlastně nemusí

Ale ruští poslanci trvají na tom, že to myslí smrtelně vážně. Ivan Nikičuk, poslanec za komunistickou stranu, vášnivě hájil návrh zakázat kouření ženám mladším 40 let a za přítomnosti dětí mladších 14 let. „Nechceme zakázat všechno," řekl sedmdesátiletý poslanec AFP. „Chceme za sebou jen nechat zdravou generaci."

Nynější Státní duma byla zvolena v roce 2011 navzdory obvinění z masivních podvodů ve prospěch vládní strany. To vyvolalo mohutné protesty proti Kremlu, ale Putin odmítl volání po rozpuštění parlamentu. A podle analytiků možná ani není velkým překvapením, že parlament, po němž se žádá především zvedat ruku pro návrhy přicházející z Kremlu, dosáhl netušené hloubky absurdity.

Iniciativy, nad nimiž soudní vrtí hlavou, podle kritiků odrážejí vážnou krizi idejí v zemi, kde úřady nedovolí žádný disent. „Poslanci vlastně nemusí psát normální zákony: Všechno, co by mělo projít, do Státní dumy posílá Kreml nebo vláda," napsal deník Moskovskij komsomolec.

„Jedinou nadějí je, že Kremlu jednou dojde trpělivost a Státní duma dostane ke schválení zákon, který poslancům zakáže navrhovat zákony," zažertoval list.

Reklama

Výběr článků

Načítám