Hlavní obsah

Exmafián žádá papeže Františka o zpověď, chce mu odhalit tajemství

Bývalý člen sicilské mafie žádá o osobní audienci u papeže Františka. Poslal mu dopis, ve kterém slibuje objasnění jedné z nejtajemnějších kapitol Vatikánu posledních desetiletí - nikdy nevysvětleného zmizení 15leté školačky z 80. let. Dívka byla dcerou vatikánského zaměstnance. Teorií o jejím únosu koluje celá řada, uvedl britský server The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Papež František na Svatopetrském náměstí v roce 2013. Za ním lidé s portrétem zmizelé Emanuely Orlandiové.

Článek

V šestistránkovém dopise zaslaném papežovi Vincenzo Calcara píše, že je odhodlaný ke svědectví, které „může změnit běh jistých událostí“, uvedl italský deník La Repubblica. Vincenzo Calcara kdysi býval členem sicilské mafie Cosa Nostra, později se stal tzv. „pentito“, nebo-li policejním informátorem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žádá papeže o osobní setkání jen mezi čtyřma očima. Podle italských médií se má jeho výpověď týkat tajemného zmizení dcery jednoho ze zaměstnanců Vatikánu - 15leté Emanuely Orlandiové.

Ztratila se v Římě v červnu roku 1983. Podle jedné z teorií byla unesena, aby mohla posloužit jako nástroj pro vyjednávání o propuštění vězněného tureckého nacionalisty Mehmeta Ali Ağci, který se v roce 1981 pokusil o atentát na papeže Jana Pavla II.

„Pravda o tomto případu zůstávala zatajovaná celé roky. Protože odhalit ji by bylo jako otevřít (Pandořinu) skříňku a vyjevit pravdy tak závažné, že by mohly uvrhnout do krize systém, který spojuje Vatikán s jinými deviantními subjekty,“ píše Calcara v dopise.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti při pochodu zorganizovaném bratrem Emanuely Orlandi požadovali pravdu o jejím zmizení. Snímek z Vatikánu z roku 2012

Jiná teorie o únosu Emanuely Orlandiové mluví o členech zločineckého gangu, kteří tak chtěli zatlačit na představitele Vatikánu, aby jim vrátili údajně vypůjčené peníze.

Před dvěma lety zase bývalý hlavní vatikánský exorcista Gabriele Amorth prohlásil, že dívka byla unesena a přinucena k účasti na erotických večírcích, na kterých měli být i příslušníci vatikánské policie a zahraniční diplomaté. Údajně pak byla zavražděna.

„Deviantní subjekty“ zmiňované v dopise mají zahrnovat Cosu Nostru, kalábrijskou mafii ‘Ndrangheta, svobodné zednáře a italské tajné služby. Informace o zmizení Emanuely Orlandiové má být jednou ze tří, které chce Vincenzo Calcara papeži odhalit.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

V březnu papež František na setkání s rodinami obětí prohlásil, že členové mafie skončí v pekle, pokud se nebudou kát. Jeho tehdejší řeč je považována za jeden z neostřejších výpadů Vatikánu proti organizovanému zločinu v Itálii, připomněla BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám