Hlavní obsah

Putin uplatňuje Hitlerovu rétoriku, varovala Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se tvrdě pustila do ruského prezidenta kvůli současnému přístupu Ruska ke Krymu. Jeho jednání a projevy připodobnila k Hitlerovým výrokům o potřebě ochrany soukmenovců v sousedních zemích.

Foto: Jim Young, Reuters

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová.

Článek

„Hitler pořád říkal: 'Nechovají se k nim správně. Musím tam jít a chránit svoje lidi'. A proto to u všech vyvolalo takovou nervozitu,” podotkla Clintonová a dodala: „Tvrzení prezidenta Putina a dalších Rusů, že na Krym a možná dál na východ Ukrajiny jít museli, protože musejí chránit ruskou menšinu, připomíná tvrzení ze třicátých let, kdy nacistické Německo neustále opakovalo, jak musí chránit německé menšiny v Polsku a v Československu a jinde v Evropě.”

Clintonová to řekla během návštěvy Kalifornie.

Bývalá ministryně zdůraznila, že je potřeba čerpat z minulosti: „Chci jen, aby si všichni udělali výlet do historie. Samozřejmě nic nesrovnávám. Ale doporučila bych, abychom se poučili z této taktiky, která byla použita už v minulosti.”

Podle Clintonové se Putin snaží o „resovětizaci” ruské periferie, tedy o obnovení co největšího vlivu ve státech, s nimiž Rusko sousedí a s nimiž kdysi tvořilo Sovětský svaz. Podle ní ale plýtvá potenciálem národa a ohrožuje stabilitu a mír v Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské námořnictvo drží v obklíčení ukrajinskou flotiluVideo: Reuters

Clintonová zároveň podpořila tvrzení amerického prezidenta Baracka Obamy, že ruská intervence na Krymu je porušením mezinárodního práva, i výzvu americké vlády, aby se Rusko vyvarovalo vyhrožování silou či jejího použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám