Hlavní obsah

Merkelovou mohli odposlouchávat i Britové, mají v Berlíně špionážní zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Berlín

Británie má na svém velvyslanectví v Berlíně vysoce vyspělé zařízení, které umožňuje odposlouchávat německé politiky v Bundestagu i kancléřku Merkelovou. Plyne to podle listu Independent z dokumentů americké Národní bezpečnostní agentury NSA, které vyzradil Edward Snowden.

Foto: Profimedia.cz

Budova britského velvyslanectví v Berlíně

Článek

Britská tajná služba GCHQ (Vládní komunikační ústředí) podle Snowdenem vyzrazených informací spolu s USA a dalšími klíčovými partnery provozovala síť elektronických špionážních zařízení na diplomatických budovách po celém světě. S jejich pomocí získávala tajné informace o hostitelských zemích.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Americké velvyslanectví u budovy Bundestagu

Dokumenty NSA i letecké snímky a informace o předchozích sledovacích aktivitách v Německu naznačují, že Británie má tajné sledovací zařízení na střeše svého velvyslanectví v Berlíně, jež stojí pár set metrů od budovy Bundestagu i od kanceláře kancléřky Angely Merkelové.

Na střeše je bílý válcovitý objekt, který skoro není vidět z ulice. Je podobný zařízení, které GCHQ požívala za studené války v Berlíně v Teufelsbergu ke sledování východoněmecké a sovětské komunikace. Podobné zařízení je vidět i na satelitních snímcích lesů u Washingtonu, kde se cvičí agenti CIA a NSA.

Američané, jejichž ambasáda je od britské vzdálena 150 metrů, své špionážní „hnízdo“ na střeše budovy svého zastupitelského úřadu vypnuli minulý týden, aby neprohlubovali škody v americko-německých vztazích, které vznikly poté, co se ukázalo, že NSA sledovala mobil Merkelové.  [celá zpráva]

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Infračervený snímek sledovacího zařízení na střeše amerického velvyslanectví v Berlíně

Infračervené záběry amerického velvyslanectví pořízené německou televizí ARD potvrdily, že zařízení za speciálním sklem provozované CIA a NSA je vypnuté. Pokleslo silně emitované tepelné záření. Podle dokumentů NSA Washington ukončil provoz stovky sledovacích zařízení SCS, z nichž 19 bylo v Evropě, mj. ve Frankfurtu a v Berlíně. Část úkolů byla převedena na GCHQ.

I když není jasné, zda Británie zařízení využívala, výbušné je už samotné zjištění, že je měla na ambasádě v hlavním městě svého blízkého spojence.

Foto: Euroluftbild.de, Reuters

Letecký snímek budovy amerického velvyslanectví v Berlíně

Poslanec německých Zelených Jan Albrecht, který stojí v čele kampaně na ochranu soukromí a osobních údajů, listu řekl: „Jestliže GCHQ provozovala odposlouchávací zařízení na střeše velvyslanectví Spojeného království v Berlíně, je jasné, že se zaměřovalo na politiky a novináře. EU požádala o vládu Davida Camerona, aby vysvětlila aktivity GCHQ v Evropě, ale ta to odmítla s tím, že nekomentuje své jednání ohledně národní bezpečnosti. To je těžko v duchu evropské spolupráce. Nejsme nepřátelé.“

Listu Independent Cameronův mluvčí postoj vlády potvrdil: „Nekomentujeme zpravodajské otázky.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám