Hlavní obsah

Odposlech mobilu kancléřky Merkelové byl přímo z ambasády

Právo, vpl, roš, DPA

Americká rozvědka sledovala mobil kancléřky Angely Merkelové podle všeho ze zařízení v skleněné konstrukci na střeše čtyřpatrového velvyslanectví USA na náměstí Pariser Platz v Berlíně, vzdáleném několik set metrů od kancléřského úřadu. Konstrukce vypadá jako „když tu přistálo UFO“.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Napsal to v pátek list Süddeutsche Zeitung s tím, že Edward Snowden, bývalý spolupracovník amerických tajných služeb, potvrdil, že Američané používají ve svých velvyslanectvích a konzulátech odposlouchávací program Special Collection Service. Podle Mika Frosta, autora knihy Spyworld (Špionážní svět), ho vyvinuli už v sedmdesátých letech pod názvem Collega park podle městečka před branami Washingtonu ve státě Maryland.

„Napíchnutý“ mobil kancléřky neschválil Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky jako bezpečný pro vládní záležitosti a patřil CDU, kancléřčině straně. V pátek to napsal list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Nebyl to ani jeden z chytrých telefonů, které získaly bezpečnostní certifikaci pro využívání vysoce postavenými politiky,“ dodal list s tím, že Merkelová, když je mimo kancelář, ustavičně posílá a přijímá SMS na obyčejném mobilu, který nosí všude s sebou. Německé předpisy navíc zakazují lidem hovořit o utajovaných skutečnostech z nepovolených přístrojů.

Snowden: V USA evidují každý hovor

„Dnes se v Americe neuskuteční hovor z žádného telefonu, aniž by nezanechal záznam v NSA. Dnes do Ameriky nebo z ní neodejde internetová transakce, aniž by neprošla rukama NSA,“ řekl ve čtvrtek z ruského azylu Snowden Americké unii pro občanské svobody.

Ta dnes spolu s desítkami dalších organizací pořádá ve Washingtonu protestní shromáždění proti praktikám NSA pod názvem „Nesledujte nás!“

S cílem vyhnout se sledování NSA hodlá Brazílie do roku 2015 dokončit v rámci skupiny zemí BRICS, do níž patří ještě Rusko, Čína a Jihoafrická republika, 34 tisíc km dlouhý podmořský optický kabel.

Povede z Vladivostoku do brazilské Fortalezy přes čínský Šan-tchou, indický Čenaj a Kapské Město, uvedl server Infowars. V rámci projektu budou velké vyhledávače jako Google, Yahoo či Facebook povinně uchovávat data ze zemí BRICS pouze místně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám