Hlavní obsah

Merkelovou mohli odposlouchávat i Britové, mají v Berlíně špionážní zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Berlín

Británie má na svém velvyslanectví v Berlíně vysoce vyspělé zařízení, které umožňuje odposlouchávat německé politiky v Bundestagu i kancléřku Merkelovou. Plyne to podle listu Independent z dokumentů americké Národní bezpečnostní agentury NSA, které vyzradil Edward Snowden.

Foto: Profimedia.cz

Budova britského velvyslanectví v Berlíně

Článek

Britská tajná služba GCHQ (Vládní komunikační ústředí) podle Snowdenem vyzrazených informací spolu s USA a dalšími klíčovými partnery provozovala síť elektronických špionážních zařízení na diplomatických budovách po celém světě. S jejich pomocí získávala tajné informace o hostitelských zemích.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Americké velvyslanectví u budovy Bundestagu

Dokumenty NSA i letecké snímky a informace o předchozích sledovacích aktivitách v Německu naznačují, že Británie má tajné sledovací zařízení na střeše svého velvyslanectví v Berlíně, jež stojí pár set metrů od budovy Bundestagu i od kanceláře kancléřky Angely Merkelové.

Na střeše je bílý válcovitý objekt, který skoro není vidět z ulice. Je podobný zařízení, které GCHQ požívala za studené války v Berlíně v Teufelsbergu ke sledování východoněmecké a sovětské komunikace. Podobné zařízení je vidět i na satelitních snímcích lesů u Washingtonu, kde se cvičí agenti CIA a NSA.

Američané, jejichž ambasáda je od britské vzdálena 150 metrů, své špionážní „hnízdo“ na střeše budovy svého zastupitelského úřadu vypnuli minulý týden, aby neprohlubovali škody v americko-německých vztazích, které vznikly poté, co se ukázalo, že NSA sledovala mobil Merkelové.  [celá zpráva]

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Infračervený snímek sledovacího zařízení na střeše amerického velvyslanectví v Berlíně

Infračervené záběry amerického velvyslanectví pořízené německou televizí ARD potvrdily, že zařízení za speciálním sklem provozované CIA a NSA je vypnuté. Pokleslo silně emitované tepelné záření. Podle dokumentů NSA Washington ukončil provoz stovky sledovacích zařízení SCS, z nichž 19 bylo v Evropě, mj. ve Frankfurtu a v Berlíně. Část úkolů byla převedena na GCHQ.

I když není jasné, zda Británie zařízení využívala, výbušné je už samotné zjištění, že je měla na ambasádě v hlavním městě svého blízkého spojence.

Foto: Euroluftbild.de, Reuters

Letecký snímek budovy amerického velvyslanectví v Berlíně

Poslanec německých Zelených Jan Albrecht, který stojí v čele kampaně na ochranu soukromí a osobních údajů, listu řekl: „Jestliže GCHQ provozovala odposlouchávací zařízení na střeše velvyslanectví Spojeného království v Berlíně, je jasné, že se zaměřovalo na politiky a novináře. EU požádala o vládu Davida Camerona, aby vysvětlila aktivity GCHQ v Evropě, ale ta to odmítla s tím, že nekomentuje své jednání ohledně národní bezpečnosti. To je těžko v duchu evropské spolupráce. Nejsme nepřátelé.“

Listu Independent Cameronův mluvčí postoj vlády potvrdil: „Nekomentujeme zpravodajské otázky.“

Reklama

Související články

USA slibují omezení odposlechů

Americký prezident Barack Obama nařídil revizi programů výzvědných služeb poté, co vyšlo najevo, že Američané odposlouchávají telefonáty miliónů Evropanů...

Výběr článků

Načítám