Hlavní obsah

Špehovali jste mobil i Merkelové, podezírají Němci USA

– Berlín/Paříž • Aktualizováno

Mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové údajně sledovaly americké tajné služby. Příslušné informace o tom má německá vláda, která okamžitě požádala americkou vládu o urychlené a podrobné vysvětlení, řekl podle agentury DPA mluvčí spolkového kabinetu Steffen Seibert.

Foto: Yves Herman, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

O sledování mobilní komunikace kancléřky jako první informoval na internetu německý zpravodajský týdeník Der Spiegel. Seibert potvrdil, že Merkelová už kvůli záležitosti osobně telefonovala americkému prezidentovi Baracku Obamovi: ”Dala jasně najevo, že s takovými praktikami, pokud se indicie potvrdí, jednoznačně nesouhlasí a považuje je za naprosto nepřijatelné.“

Bílý dům uvedl, že Obama řekl Merkelové, že USA její komunikaci nesledují. „Spojené státy nemonitorují a nebudou monitorovat komunikaci kancléřky Merkelové,” řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Německá sociální demokracie SPD, která jedná o vytvoření vlády velké koalice s Merkelové stranou CDU, vyzvala, aby Spojené státy předaly Německu informace.

„Jestliže jsou tato obvinění pravdivá, tak by to bylo značné porušení důvěry,“ řekl šéf frakce SPD Thomas Oppermann, který stojí současně v kontrolním výboru Bundestagu. „Proto musíme být okamžitě a plně informováni,“ dodal.

Oppermann už v průběhu předvolební kampaně kritizoval Merkelovou, že nebyla dost razantní v případech špionážních afér USA.

Sledování ve Francii

Informace přišla jen dva dny poté, co francouzský Le Monde zveřejnil, že americký bezpečnostní úřad NSA sledoval desetitisíce mobilních hovorů ve Francii. USA uvedly, že informace nebyla zcela pravdivá. [celá zpráva]

Francouzský prezident Francoise Hollande vyzval ve středu ke spolupráci tajných služeb obou zemí a řekl, že Francie má odpovědnost vědět vše o sledování Francie ze strany USA.

Evropští poslanci chtějí pozastavit dohodu se Spojenými státy o sledování financování terorismu (TFTP). Ve středu schválené usnesení, které je nezávazné, je reakcí na údajné aktivity amerických tajných služeb zaměřené na občany Evropské unie. Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová ovšem během říjnové rozpravy s poslanci uvedla, že pozastavení dohody nemá v úmyslu navrhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám