Hlavní obsah

Sýrie je připravena jednat s opozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim při návštěvě Moskvy v pondělí uvedl, že režim je připraven jednat s opozicí. Vzbouřenecká Syrská národní rada již dříve uvedla, že je ochotna vyjednávat o mírové dohodě, která by ukončila skoro dvouletý občanský konflikt v zemi.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Syrský ministr zahraničí Valid Mualim v Moskvě

Článek

"Jsme připraveni k dialogu se všemi, kteří ho chtějí... Dokonce i s těmi, kdo mají zbraně v rukou, protože se domníváme, že reformy nenastanou prostřednictvím krveprolití, ale jen prostřednictvím dialogu," prohlásil podle agentury Reuters šéf syrské diplomacie Mualim na začátku schůzky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Lavrov podle agentury AFP vyjádřil přesvědčení, že politické urovnání mezi znepřátelenými tábory v Sýrii je jediné přijatelné řešení. Další krveprolévání by podle ruského ministra mohlo vést ke zhroucení syrského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Syrští rebelové tvrdí, že 25. února sestřelili poblíž Aleppa armádní vrtulníkVideo: Reuters

Předseda opoziční Syrské národní koalice Muáz Chatíb na začátku února vyzval vládu k jednání. Podmínil to jen propuštěním všech vězněných žen, a nikoli odchodem prezidenta Bašára Asada, Damašek ale nereagoval. [celá zpráva]

Poté začala opozice opět jednání podmiňovat Asadovým odchodem. Šéf povstaleckého ozbrojeného velení Sálim Idris na Mualimovu nabídku v televizi Al-Arabíja řekl, že jednání nezačnou, dokud Asad neodstoupí a dokud velitelé syrských bezpečnostních složek nebudou postaveni před soud. Asad však chce zůstat ve funkci do roku 2014 a usilovat o znovuzvolení.

Syrský konflikt zaplatilo životem podle OSN od předloňského března odhadem již 70 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám