Hlavní obsah

Syrská opozice vyzývá Asada k jednání

Damašek/Mnichov

Předseda opoziční Syrské národní koalice Muáz Chatíb vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby odpověděl na jeho nabídku jednat o propuštění 160 000 vězňů. Chce, aby svého viceprezidenta Farúka Šaru pověřil zahájením rozhovorů. Damašek však zatím mlčí.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Šéf syrské opozice Muáz Chatíb na jednání s americkým viceprezidentem Joe Bidenem.

Článek

Chatíb řekl v televizi Al-Arabíja: „Žádám režim, aby vyslal Farúka Šaru - jestli tedy akceptuje návrh - a my si s ním můžeme sednout.“

Návrh přitom zaskočil mnoho představitelů syrské opozice, protože předtím podmiňovala zahájení jakýchkoli jednání s vládou v Damašku demisí prezidenta.

Chatíb je uklidňuje, že nejde o zradu s cílem ukončit konflikt za každou cenu. „Režim musí dát jasně najevo svůj postoj a my řekneme, že nabídneme ruku k jednání v zájmu lidu, aby režim odešel v míru,“ uvedl Chatíb v televizi Al-Džazíra.

Chatíb jednal minulý týden s ministry zahraničí Íránu Alím Akbárem Salahím a Ruska Sergejem Lavrovem. Tyto země patří k hlavním oporám Asadova režimu. Setkal se i s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. USA jeho nabídku zaštítily.

Hrozí pat

Podle komentátora BBC Jima Muira za pokračujících bojů začíná narůstat přesvědčení, že situace je patová a ani jedna strana není schopna strhnout vítězství na svou stranu.

Syrský ministr obrany Fahd Faradž v pondělí přiznal, že armáda je pod velkým tlakem a opustila některé posty, aby uchránila životy vojáků. V televizi ale pak řekl: „Heroická syrská arabská armáda ukázala světu, že je to silná armáda, vycvičená armáda. Armáda, která nemůže být zničena."

I syrská vláda pokračuje v přípravách konference o národním dialogu a referendu o ústavě, což naznačuje, že je ochotna ke změnám, ačkoli Asad řekl, že nebude jednat s loutkami západu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám