Hlavní obsah

Američané by Rusům mohli vydat Buta výměnou za odsouzeného agenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva už má adepta na případnou výměnu s Američany za ruského občana Viktora Buta, odsouzeného v USA za pokus prodat zbraně teroristům. But by podle čtvrtečního vydání listu Kommersant mohl být vyměněn za bývalého plukovníka ruské tajné služby Valerije Michajlova, kterého moskevský vojenský soud právě odsoudil k 18 letům vězení za špionáž pro americkou výzvědnou službu CIA.

Článek

Zatím není jasné, zda se odsouzený proti verdiktu odvolá. "Michajlov, kterého v CIA považují za jednoho ze svých nejúspěšnějších agentů v posledních letech, více doufá, že jej americké úřady vymění za někoho z ruských špionů," napsal Kommersant.

Místo dopadených rozvědčíků by však tentokráte prý mohl být předmětem výměny buď obchodník se zbraněmi But, odsouzený v USA k 25 letům vězení, anebo ruský pilot Konstantin Jarošenko, který si má v americkém vězení odpykat dvacet let za spiknutí za účelem propašovat pět tun kokainu. Možnosti odpykání si trestu ve vlasti už studují generální prokurátoři obou zemí. Pokud se nedomluví, mohou být podle deníku navrhnuty i jiné varianty řešení.

Právě přípravami na možnou výměnu si experti vysvětlují náhlou činorodost ruské kontrarozvědky při odhalování cizích špionů. Ta se časově shoduje s prohlášeními ruských úřadů, že But by se měl vrátit do Ruska.

Dal se vylákat

Kommersant připomněl, že americké zpravodajské služby neponechávají své agenty na holičkách, ale snaží se jim všemožně pomoci. To prý potvrdila i poslední velká výměna agentů před dvěma lety, kdy Washington vyměnil desítku odhalených ruských špehů za tři ruské vězně, odsouzené ve vlasti za údajnou špionáž pro cizí velmoci.

Washington dosud odsouzení Michajlova nekomentoval. Plukovník podle vyšetřovatelů začal spolupracovat s agenty CIA v Moskvě v roce 2001 a do roku 2007 za dva milióny dolarů předal Američanům tisíce tajných a přísně tajných dokumentů, které ruská tajná služba připravovalo pro ruského prezidenta a další členy vedení země.

V roce 2007 však Rusové přišli na úniky informací - prý se jim i podařilo dopadnout nejmenovaného Američana při vybírání tajné schránky. Michajlov se tehdy nechal penzionovat a přesídlil do USA. Do vlasti se jej podařilo vylákat předloni; byl zatčen a v úterý odsouzen, a to k ještě přísnějšímu trestu, než žádala obžaloba - k 18 namísto ke 13 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchodník se smrtí But byl uznán vinným

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But byl ve středu v USA uznán vinným ve všech čtyřech bodech obžaloby. Mimo jiné byl obžalován, že chtěl prodat zbraně...

Výběr článků

Načítám