Hlavní obsah

Sarkozy naháněl po své kanceláři králíka a psa

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky serveru WikiLeaks se na veřejnost dostala i komická situace z roku 2006, jejímž hlavním aktérem byl nynější francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Jako tehdejší ministr vnitra si do úřadovny na pařížském náměstí Place Beauvau pozval amerického velvyslance Craiga Stapletona, aby mu řekl, jak je pyšný na to, že se mu dostalo přijetí u šéfa Bílého domu George W. Bushe.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Po chvíli pak Sarkozy velvyslanci představil i svého tehdy devítiletého syna Luise, jenž do místnosti vešel s malým psíkem a v náručí ještě držel králíka, s nimiž si před tím hrál venku na zahradě. Když Luis králíka posadil na zem, aby si s americkým hostem potřásl rukou, začal pes ušáka honit po místnosti. Hostitel se snažil situaci zachránit a chtěl zvířata odchytit.

„Byl to nezapomenutelný pohled vidět shrbeného Sarkozyho, jak nahání po předvstupní místnosti své kanceláře psa běhajícího za králíkem. A Luis se tomu škodolibě smál,“ cituje WikiLeaks z diplomatické depeše.

Odklonili letadlo od Eiffelovky

Jiné zábavné, i když už méně komické hlášení americké diplomacie z loňského roku se podle listu The Daily Telegraph zmiňuje o Sarkozym jako o „rtuťovitém muži´“, jenž si počíná jako „beztrestný monarcha“, takže se mu poradci neodvažují v ničem odporovat. Velvyslanec Charles H. Rivkin napsal, že Sarkozyho spolupracovníci jednou dokonce nechali odklonit letadlo s prezidentem tak, aby neviděl Eiffelovu věž, která byla zrovna nasvícena do barev turecké vlajky na počest návštěvy tureckého premiéra Recepa Tayiipa Erdogana. Prý by to mohlo Sarkozyho rozčílit. Šéf Elysejského paláce je totiž znám jako politik, jenž se ostře staví proti přijetí Turecka do EU.

Francouzská vláda ve středu zareagovala na aféru kolem WikiLeaks a rozhodla, že francouzské diplomatické důvěrné či tajné dokumenty budou „zasílány jiným způsobem“. Po úterním zasedání kabinetu to oznámil ministr rozpočtu François Baroin. Obsah změny ale neupřesnil. Sarkozy předtím kritizoval úniky z dokumentace americké diplomacie jako „vrchol neodpovědnosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám