Hlavní obsah

Vláda uleví od byrokracie, schválila další balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v úterý schválila třetí antibyrokratický balíček. Soubor obsahuje 29 opatření, která mají zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Usnadnit se má například proces při žádosti o průkaz pro handicapované osoby a vrátit pracovně-lékařské prohlídky zpět k praktickým lékařům.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Je cestou k tomu, jak rušit zbytečné regulace,“ řekl na adresu balíčku premiér Petr Fiala.

Pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun k tomu v tiskové zprávě uvedl, že vláda vychází z programového prohlášení, kde slíbila „zjednodušit život podnikatelům a živnostníkům a ulevit jim od zbytečného papírování“.

„Odbourat zatěžující povinnosti, které ubírají čas i energii, je dlouhodobá a trpělivá mravenčí práce, které se věnuji od svého nástupu do funkce. Vznikly tak postupně už tři antibyrokratické balíčky. Ten nejnovější se soustředí na tzv. samoreportovací povinnosti, které nedávají smysl,“ dodal.

Vstupní lékařské prohlídky mají u vybraných profesí skončit

Domácí

Nový balíček například zavádí to, že by zaměstnavatel mohl zaměstnancům zaslat některé pracovněprávní dokumenty, jako je například mzdový výměr, elektronicky.

„Do balíčku jsme zařadili rovněž úlevu pro lidi se zdravotním handicapem, aby už nemuseli pro žádost o průkaz TP, ZTP a ZTP/P dodávat fyzickou fotografii. To jim výrazně zjednoduší život, nebudou muset absolvovat cestu k získání fotografie, která je pro řadu z nich velmi náročná. Ročně se jedná o desítky tisíc lidí,“ dodal Šalomoun.

Nejnovějšímu souboru opatření předcházely dva jiné antibyrokratické balíky, první v roce 2022 a druhý loni.

Tyto balíčky zrušily povinné pravidelné lékařské prohlídky pro zaměstnance v nerizikových profesích, zvýšily hranice obratu pro povinné placení DPH a pro možnost přihlásit se k placení paušální daně na dva miliony korun, zavedly možnost vést účetnictví v cizí měně nebo možnost podávat žádosti o důchod on-line, zrušily potravinářské průkazy a další.

Méně papírování? Lékaři chtějí změny u potvrzení pro školy

Domácí

Výběr článků

Načítám