Hlavní obsah

Zemřel ruský filantrop Zimin, zaplatil přepravu Navalného do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský filantrop a mecenáš, vynálezce a někdejší telekomunikační magnát Dmitrij Zimin zemřel ve středu ve Švýcarsku ve věku 88 let. Oznámila to ruská média s odvoláním na pozůstalé. Zimin loni v létě zaplatil přepravu opozičního politika Alexeje Navalného z Omska speciálně vybaveným letadlem k léčení do berlínské kliniky Charité, kde se Navalnyj zotavil z otravy.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Zimin

Článek

"Můj otec byl velkým milovníkem života a prožil skvělý život. Děkuji mu za všechno – za to, co vytvořil, za to, čím byl," napsal na Facebooku Boris Zimin. "Odešel při plném vědomí, klidně, s trochou smutku, ale přesto s úlevou – v posledních měsících byl vážně nemocný," dodal.

Z Ruska utekla další spolupracovnice Navalného

Evropa

Zimin býval významným vědcem a vynálezcem, jedním z konstruktérů největší pozemní radarové stanice v ruském systému protiraketové obrany. Uspěl i v podnikání: telekomunikační gigant VimpelCom se stal první ruskou společností, která uvedla své akcie na newyorské burze, připomněla ruská redakce BBC.

Po odchodu z byznysu založil Zimin dobročinnou nadaci, která finančně podporovala rozvoj vědy a vzdělání v Rusku. Po 14 letech práce úřady nadaci v roce 2015 označily za "zahraničního agenta".

Nepomohly ani demonstrace, ani slova lítosti z Kremlu, který radil obrátit se na soud. "Samozřejmě nebudu utrácet své vlastní peníze pod značkou mně neznámého cizího státu," řekl Zimin, který se rozhodl opustit Rusko. Nadace ukončila činnost, ale i poté se zapojoval do charitativních aktivit, připomněla BBC.

Rusko vydalo zatykač na Navalného spolupracovnici Sobolovou

Evropa

"Byl to člověk, který vydělal spoustu peněz inovačním byznysem a zasloužil se o velký pokrok v mobilní komunikaci v Rusku. Jeho hlavní starostí ale bylo využití těchto peněz pro rozvoj ruské společnosti. V Rusku je málo takových lidí. Zimin je příkladem pro další generace," zdůraznil politolog Kirill Rogov. "Za normálního režimu by Ziminovi v Moskvě postavili pomník," poznamenal opoziční politik Lev Šlossberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám