Hlavní obsah

Zeman otevře v Bratislavě Český dům, vysněnou hospůdku nenajde

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při každé návštěvě slovenského hlavního města nezapomněl prezident Miloš Zeman svým slovenským partnerům připomenout, že v Bratislavě by měl být Český dům podobně, jako existuje Slovenský dům v Praze. V sobotu prezident Zeman společně se Zuzanou Čaputovou v rámci oslav 30. výročí Sametové revoluce přestřihne pásku a otevře Český dům na Prepoštské ulici číslo 6 v historickém centru Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Český dům v Bratislavě

Článek

Český prezident však zažije mírné zklamání, protože jeho vysněná česká hospůdka v České domě nebude. „V Českém domě v Bratislavě by byla půvabná hospůdka s českým pivem a českou kuchyní,“ zasnil se Zeman v prosinci 2017 při návštěvě Bratislavy.

Při otevření Českého domu bude mít český prezident sice možnost vychutnat si české pivo, ale to bude jen výjimečná příležitost. Jinak bude Český dům hlavně sídlem Českého centra, ale i agentur CzechTrade, CzechTourism a Czechinvest.

„Získáváme hodně tím, že budeme mít víc prostoru. V současné chvíli máme jen dvě malé kanceláře v prostorách ambasády, kde máme i sklad výstav. Ty prostory nestačí. Další velkou výhodou bude, když za námi přijdou lidí, naši hosté a veřejnost, tak se nebudou muset legitimovat, jak musí učinit nyní na ambasádě. Tady bude volnější přístup veřejnosti, a to je něco, co my vítáme,“ říká ředitelka Českého centra v Bratislavě Vilma Anýžová.

Sladkosti, kulajda, jitrničky. Zemanovi už zase chutná, prozradil Mynář

Domácí

Velvyslanec České republiky na Slovensku Tomáš Tuhý vidí v Českém domě potenciál hlavně v tom, že se zde koncentrovaly všechny národní kontaktní body do jednoho místa. „Vytvořily se například prostor pro Czechinvest, který tady dlouhodobě absentoval,“ uvedl Tuhý.

Podle velvyslance dojde také k zefektivnění zveřejňování informací o aktivitách, které se dějí na území Slovenska z pohledu českých společností a organizací. „Bude to určitě výhodou. Pokud jsou tyto subjekty na jednom místě, je to efektivnější. Ambasádě se zároveň uvolní možnosti a prostor pro pořádání některých krajanských záležitostí, ale i dalších aktivit,“ dodal Tuhý.

Čaputová: Se Zemanem máme různé názory na mnohé věci

Evropa

Slovenská republika poskytla Českému domu finanční podporu ve formě jednorázové dotace ve výši 376 tisíc eur (9,6 milionu korun). Je to reciproční krok, protože Česká republika podobně podpořila vznik Slovenského domu v Praze.

„Jsem velmi ráda, že se podařilo konečně vybudovat tuto instituci, která bude platformou pro více jiných institucí,“ řekla prezidentka Čaputová tento týden v Praze. Označila za symbolické, že se otevření uskuteční 16. listopadu, tedy v den, kdy si na Slovensku připomenou 30 let od protirežimních protestů v Bratislavě.

Poznamenala, že otevření podobného objektu není běžné. „Je to kvůli tomu, že vztah, který máme k českému národu a vůbec k této zemi, je zdaleka nejsrdečnější a nejbližší,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám