Hlavní obsah

Německo slaví 30. výročí pádu Berlínské zdi, účastnil se i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo si v sobotu připomíná 30. výročí pádu Berlínské zdi. Velkolepých oslav výročí události, která předznamenala sjednocení Německa a konec studené války se účastní domácí i zahraniční politické špičky. Česko zastupuje prezident Miloš Zeman.

Záznam: Německo slaví 30. výročí pádu Berlínské zdi, ČR zastupuje Miloš ZemanVideo: Reuters

 
Článek

Oslavy začaly v sobotu v půl desáté dopoledne. Dorazil spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, jehož hosty jsou prezident České republiky Miloš Zeman, slovenská hlava státu Zuzana Čaputová i prezidenti Polska a Maďarska Andrzej Duda a János Áder.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Český prezident Miloš Zeman se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem na oslavách 30. výročí pádu Nerlínské zdi

Na oslavách výročí nechybí ani spolková kancléřka Angela Merkelová. Všichni společně se zúčastní hlavního vzpomínkového aktu u památníku Berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavních symbolů někdejšího rozdělení Berlína v době studené války.

Projev přednesli Steinmeier, Merkelová, ale také zástupci studentů. „Patříme sice ke generaci, která si už moc nepamatuje časy, kdy Česká republika nebyla součástí Evropské Unie, ale dospěli jsme v ní a vážíme si možností, které nám nabízí,“ uvedla česká zástupkyně studentů. „Přáli bychom si, aby Evropu už nikdy nerozdělily žádné zdi,“ dodala.

Německý prezident v projevu ocenil odvahu Čechů a Slováků. Bez jejich vůle po svobodě by se podle něj nemohly objevit revoluce ani sjednocení Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Studenti vystoupili na oslavách 30. výročí pádu Berlínské zdiVideo: Reuters

Prezidenti pak každý zasunuli do spáry památníku žlutou růži. Následovali je všichni přihlížející.

Chybná slova pro(do)razila zeď

Evropa

V poledne hlavy států čekal pracovní oběd na zámku Bellevue, během něhož budou jednat o zahraničně politických tématech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Miloše Zemana na oslavy pádu Berlínské zdiVideo: Reuters

Po jeho skončení Zeman odletí zpět do Česka, a na večerní oslavě tak už zemi bude reprezentovat ministr zahraničí Tomáš Petříček. Večerní oslavy začnou v šest hodin u Braniborské brány.

Merkelová: Sjednocení potrvá déle

Merkelová ke znovusjednocení Německa v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung, který vyšel dnes, tedy v den 30. výročí pádu berlínské zdi, řekla, že sjednocení bude trvat déle, že to dříve vypadalo. V některých oblastech to může být 50 let nebo i více.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé u památníku Berlínské zdi na Bernauer Strasse

„Po deseti nebo dvaceti letech byla naděje, že to půjde rychleji,” poznamenala pětašedesátiletá politička, která sama v komunistické Německé demokratické republice (NDR) strávila velkou část svého života.

„V některých oblastech, o kterých si člověk myslel, že se mezi Východem a Západem srovnají, je dnes vidět, že to bude trvat spíše půlstoletí nebo i déle,” uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám