Hlavní obsah

Sladkosti, kulajda, jitrničky. Zemanovi už zase chutná, prozradil Mynář

Praha

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek uvedl, že prezidentovi Miloši Zemanovi se vrací chuť k jídlu. Řekl to v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Dodal, že sám nečekal, jak dobře lékaři zhodnotí Zemanův zdravotní stav vzhledem k jeho věku. Hlava státu nedávno absolvovala čtyřdenní „rekondiční” pobyt v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Miloš Zeman na snímku s dortem k oslavě 75. narozenin, které měl 28. září 2019

Článek

ÚVN koncem října uvedla, že Zeman se v ní léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušení funkce svalů, zejména nohou. Podle nemocnice prezident v ÚVN absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Hrad označil čtyřdenní hospitalizaci za „rekondiční pobyt”.

Mynář uvedl, že veřejnost si z dokumentace může o Zemanově kondici udělat obrázek sama. „Zpráva dává vysvětlení všem těm spekulacím o jeho zdravotním stavu. Přiznám se, že jsem nečekal, že v jeho věku 75 let je na tom pan prezident tak dobře,” uvedl.

Zemanova zdravotní zpráva: Zhubl 20 kilo, má narušenou funkci svalů

Domácí

Zopakoval, že Zeman v důsledku cukrovky trpí neuropatií dolních končetin, což způsobuje bolestivou chůzi. „A nízkým tlakem, který se projevuje na tom, že se mu občas točí hlava. Ostatní ukazatele jsou v takových parametrech, že bych řekl, že je to třicetiletý pán,” dodal Mynář.

Pochvaloval si jitrničky

Zeman si podle kancléře sám stanovuje jídelníček. „V poslední době, zvláště po těch výživných infuzích, se mu zlepšila chuť k jídlu. Krom tradičních sladkostí, které má velmi rád, jsme měli včera oběd, kde jsme si dali zabíjačku, kulajdu a pan prezident si velmi pochvaloval jitrničky,” řekl Mynář.

Neurolog Jan Martin Stránský po zveřejnění Zemanovy lékařské zprávy v říjnu řekl, že dokument je hlavně signálem pro veřejnost. Označil ji za „informační polozprávu”, která je pro odbornější posouzení nedostatečná.

„Informace velice přesně odpovídají nejen jeho věku, ale i životnímu stylu. Jako lékař jsem si ale poměrně jistý, že jeho problémy se nebudou zlepšovat,” řekl Stránský Českému rozhlasu. K Zemanově zdraví se Stránský, který je zároveň pacientským ombudsmanem, vyjadřuje opakovaně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám