Hlavní obsah

Zákaz potratů stopli v dalších státech USA

Právo, doh

Protipotratové zákony, které řada amerických států začala zavádět poté, co Nejvyšší soud zrušil federální právo Američanek na interrupce, blokují rozhodnutí dalších soudů. Právní bitva tak na různých místech USA pokračuje.

Foto: Profimedia.cz

Transparent podporující právo na interrupci před budovou Nejvyššího soudu

Článek

Nejnověji o dočasné blokaci zpřísněné protipotratové legislativy rozhodli soudci ve státech Florida a Kentucky, už dříve obdobná rozhodnutí padla v Louisianě, Texasu a Utahu. Zastánci práva na volbu se přitom podobného kroku domáhají u soudů ve státech Idaho, Ohio, Mississippi a Západní Virginie.

Kontroverzní zákon na Floridě, který už podepsal republikánský guvernér Ron DeSantis, zakazuje potraty po patnáctém týdnu těhotenství bez jakékoliv výjimky pro případy znásilnění či incestu. Stát přitom od roku 1980 zaručuje právo na potrat ve své ústavě, čímž také u soudu argumentovala nevládní organizace Planned Parenthood.

Zákon, který měl nabýt účinnosti včera, sice soudce John Cooper dočasně zablokoval, přesto bude přinejmenším chvíli platit. Blokace totiž nabude účinnosti až ve chvíli, kdy bude vyhotovena v písemné formě, což vzhledem k víkendu a následujícímu americkému svátku Dni nezávislosti potrvá zřejmě několik dní.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

Tamní vláda se navíc – stejně jako v jiných státech – hodlá odvolat, blokace tak zřejmě nebude mít dlouhého trvání – rozhodovat bude floridský nejvyšší soud, v němž mají nyní převahu konzervativní soudci jmenovaní republikány. „Budeme dál pracovat na rozšíření ochrany života a dále podpoříme adopce, pěstounskou péči a péči o děti,“ avizoval DeSantis.

Až do čtvrtka Florida povolovala potraty až do 24. týdne těhotenství, stát tak byl útočištěm i pro ženy z dalších jihovýchodních států s přísnějšími omezeními. Loni bylo na Floridě provedeno více než 79 tisíc potratů, podotkl deník The New York Times. Tamní průzkumy pak ukazují, že pro uzákonění všech interrupcí je zhruba 67 procent obyvatel Floridy, upozornil list USA Today. Napříč Spojenými státy pak nedávné rozhodnutí federálního nejvyššího soudu podporuje zhruba 37 procent Američanů, ukazují průzkumy.

Zákaz interrupcí v akci: Na Maltě odmítli turistce dokončit spontánní potrat, jde jí o život

Evropa

V Arizoně mezitím tamní nejvyšší soud umožnil uplatnění zákona zakazujícího potraty i v případě genetických vad plodu, například Downova syndromu. Arizona přitom plánuje zavést ještě tvrdší zákon zakazující veškeré potraty s výjimkou případu, kdy je přímo ohrožen ženin život.

Biden pro změnu senátních pravidel

Americký prezident Joe Biden mezitím prohlásil, že federální právo na interrupce anulované Nejvyšším soudem by USA měly zakotvit v zákoně. Pokud by to nešlo jinak, šla by pro tento případ změnit procedurální pravidla Senátu, řekl šéf Bílého domu. Mluvil přitom o dočasném odstranění takzvaného filibusteru, který znamená, že ve stočlenném Senátu je k prosazení většiny návrhů třeba 60 hlasů.

Při současném rozložení v horní komoře Kongresu by však pro odstranění tohoto pravidla museli hlasovat všichni demokratičtí senátoři. Dva z nich přitom oslabení obstrukcí dlouhodobě odmítají.

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Amerika

Biden také v souvislosti s nedávným zrušením federálního práva na potrat zvrácením precedenčního rozsudku v kauze Roeová versus Wade zopakoval výzvu Američanům před listopadovými volbami do Kongresu a dalších státních úřadů. „Pokud si myslíte, že rozhodnutí soudu je nehorázné a že je to velká chyba, pak volte. Přijďte a volte,“ vyzval.

Policie zatkla i kongresmanku

Napříč Spojenými státy zatím pokračují rozsáhlé demon­strace. Při pochodu zastánců práva na potrat ve Washingtonu byla ve čtvrtek spolu s dalšími 180 lidmi zatčena i demokratická kongresmanka Judy Chuová, oznámila stanice Fox News. „Šla jsem demonstrovat za mladou ženu přeživší znásilnění, za ženu, která si nemůže dovolit cestu do jiného státu, aby získala potřebnou péči, za matku s mimoděložním těhotenstvím v ohrožení života. Vyšla jsem demonstrovat za nás všechny,“ hlásila Chuová.

Reklama

Výběr článků

Načítám