Hlavní obsah

Zákaz interrupcí v akci: Na Maltě odmítli turistce dokončit spontánní potrat, jde jí o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři na Maltě odmítli provést těhotné Američance potrat poté, co kvůli akutním zdravotním potížím přestal být její plod životaschopný. Podle jejího partnera, jehož ve čtvrtek citovala agentura AP, je žena v ohrožení života, hrozí jí sepse či další krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na Maltě platí absolutní zákaz potratů a lékařům i ženám, které potrat podstoupí, hrozí až tři roky vězení, napsal server televize Euronews.

Nemocnice podle partnera dvojici informovala, že aby zdravotníci mohli těhotenství ukončit, musí počkat, až ustane srdeční tep plodu, nebo musí být žena v takovém stavu, který znamená bezprostřední hrozbu pro její zdraví.

Nemocnice případ odmítá komentovat

Maltská státní nemocnice Mater Dei Hospital, kde je Američanka Andrea Prudenteová hospitalizována, se k jejímu zdravotnímu stavu podle AP odmítla vyjádřit. Lékaři ji monitorují a podávají jí antibiotika, aby zabránili infekci. Žena a její partner Jay Weeldreyer mají ještě během čtvrtka odletět do Španělska, kde lékaři příslušný zákrok provedou.

Osmatřicetiletá Prudenteová, která přijela s partnerem na Maltu na dovolenou, byla v 16. týdnu těhotenství, když začala před několika dny hodně krvácet. Jela proto do nemocnice, kde ji vyšetřili. Podle jejího partnera lékaři zjistili, že dítě už nelze zachránit, ale dokončit spontánní potrat nemohou, protože tomu brání místní zákony.

V amerických městech protestovaly tisíce zastánců práva na potrat

Amerika

Vyčerpaná a frustrovaná

Americký pár se od pondělí snažil zorganizovat přepravu ženy do Británie, nakonec se jim podařilo přes svou pojišťovnu zajistit transport do Španělska. Podle maltské gynekoložky Isabel Stabileové, která americkému páru pomáhá, hrozí Prudenteové sepse nebo další krvácení. Navíc psychicky je na tom velmi špatně. „Andrea je vyčerpaná, frustrovaná a rozzlobená,“ popsal psychický stav své partnerky Weeldreyer.

Podle serveru Euronews je Malta jedinou zemí EU, kde platí absolutní zákaz potratů bez jakýchkoli výjimek. Podporují ho obě místní hlavní politické strany se zdůvodněním, že legislativa chrání práva nenarozeného dítěte. Podle serveru The Times of Malta každoročně asi 300 až 400 maltských žen cestuje kvůli potratu do ciziny.

Ukrajinky prchající do Polska narážejí na protipotratovou politiku

Zahraniční

Barbarské zákony

„Myslím, že je to barbarské. Je to za hranicí standardů členské země EU,“ řekla maltská právnička Lara Dimitrijevicová, která se kvůli tomuto případu obrátila i na ministerstvo zdravotnictví a maltského premiéra. Odpověď zatím podle serveru Euronews nedostala. „Doufali jsme, že převládne lidskost,“ dodala.

Podle Weeldreyera se ale lékaři bojí, protože by mohli přijít o licenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám