Hlavní obsah

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Kliniky provádějící potraty začaly v některých státech USA zavírat bezprostředně poté, co páteční rozhodnutí Nejvyššího soudu po téměř půl století zrušilo federální právo Američanek na potrat. Takzvané spouštěcí zákony, které po verdiktu automaticky zavádějí zákaz potratů do 30 dnů, už přijalo 13 států.

Foto: Amira Karaoud, Reuters

Demonstrace proti zákazu potratů

Článek

Očekává se přitom, že k naprostému zákazu či radikálnímu omezení interrupcí přistoupí zhruba polovina z padesátky států USA.

Americký prezident Joe Biden mezitím rozhodnutí Nejvyššího soudu označil za „tragickou chybu“. V nejistotě, jaký má verdikt bezprostřední dopad, volali lékaři právníkům, některé potratové kliniky o víkendu zpočátku fungovaly a během dne své rozhodnutí změnily. „Ukončili jsme činnost a poslali domů několik lidí. Jejich reakce byla hysterická,“ vylíčila listu The New York Times Gabrielle Goodricková, která stojí v čele potratové kliniky v Phoenixu ve státě Arizona.

Interrupce ve spěchu

Už v pátek v tomto městě rozehnala slzným plynem dav zastánců práva na potrat, kteří se snažili dostat do budovu místního zákonodárného sboru. Velké manifestace se v sobotu konaly v řadě amerických měst včetně New Yorku, Atlanty nebo Los Angeles. Protesty se místy neobešly bez násilných incidentů.

V Providence ve státě Rhode Island čelí vyšetřování dokonce jeden ze strážníků, který byl obviněn, že mimo službu udeřil účastnici demonstrace na podporu práva na potrat. Policista jménem Jeann Lugo podle agentury AP incident nepopřel, cílem útoku byla Jennifer Rourková, která je jeho soupeřkou v senátních volbách.

Klíčový okamžik amerických dějin, zákaz potratů budí velké vášně

Zahraniční

V Cedar Rapids ve státě Iowa zase muž najel automobilem do žen, které pochodovaly za právo na interrupci, napsal web Huffington Post. Jedna žena podle policie utrpěla „menší zranění“, nikdo nebyl zatčen. Strkanice provázely i sobotní protesty zastánců i odpůrců práva na potrat před budovou Nejvyššího soudu v metropoli Washingtonu.

Firmy ženám uhradí cestu

V Jacksonu, kde o víkendu stále fungovala poslední potratová klinika ve státě Mississippi, se snažil vchod do budovy svým kamionem blokovat odpůrce interrupcí. Klinika, která se zavázala, že interrupce bude provádět nejméně devět dní od soudního verdiktu, jak jí umožňuje zákon, čelila nebývalému náporu pacientek.

V USA pálí po zrušení potratů americké vlajky, policie použila i slzný plyn

Amerika

Všechny potratové kliniky v okolních státech – Louisianě, Alabamě, Oklahomě, Missouri, Arkansasu a Kentucky už ukončily činnost, podotkla stanice Sky News. Právo na potrat naopak do svých ústav hodlá zakotvit několik států vedených demokraty, některé společnosti včetně koncernů Apple, Amazon, Disney či Microsoft pak zaměstnancům nabídly, že uhradí jejich cestovní náklady spojené s „plánovaným rodičovstvím“.

Nejvyšší soud v pátek poměrem pěti hlasů ku čtyřem zneplatnil precedenční verdikt z roku 1973 v kauze Roeová versus Wade, který vytvořil právo na ukončení těhotenství přibližně do 23. týdne. Verdikt dává možnost americkým zákonodárcům potraty libovolně regulovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám