Hlavní obsah

Vojáky nikdy neznevažuji, hájí se šéf Bílého domu

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump popřel, že by americké vojáky padlé za první světové války ve Francii označil za „žabaře a hlupáky“.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Donald Trump pronáší řeč na sjezdu republikánů

Článek

„Pomyšlení, že bych pronesl negativní výroky o naší armádě a o našich padlých hrdinech, když nikdo neudělal to, co jsem udělal já, s rozpočty, s vojenskými rozpočty, se zajištěním zvýšení platů pro naši armádu. Vymysleli si to,“ řekl Trump novinářům.

Server The Atlantic s odvoláním na tři zdroje blízké prezidentovi přiblížil jeho pokřivené vidění padlých či zajatých vojáků USA. V roce 2018 podle zdrojů odmítl za pobytu ve Francii uctít 2289 padlých a 1060 nezvěstných v první světové válce na americkém hřbitově u Paříže.

Trump označil padlé vojáky USA v první světové válce za břídily, tvrdí list

Amerika

Tvrdil, že bylo špatné počasí a že tajná služba by mu přelet vrtulníkem neumožnila, ale podle informovaných zdrojů byly hlavním důvodem déšť, jenž by mu pocuchal účes, a jeho názor, proč by tam vlastně měl jet. „Je to tam plné žabařů,“ měl prohlásit.

Trump je znám tím, že odsuzoval senátora Johna McCaina, jenž ve Vietnamu strávil přes pět let v zajetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám