Hlavní obsah

Hlasujte pro jistotu dvakrát, nabádá voliče Trump

Právo, ČTK, doh

Jednou korespondenčně a jed­nou ve volební místnosti. Americký prezident Donald Trump navrhuje voličům v Severní Karolíně, aby se při nadcházejících prezidentských volbách pokusili hlasovat dvakrát, ačkoli by se tím mohli dopustit trestného činu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Severní Karolína je jedním ze států, kde se zřejmě v listopadu bude rozhodovat o vítězi souboje o Bílý dům, průzkumy předpovídají těsný duel mezi Trumpem a Joem Bidenem, kandidátem demokratů. Prezident svůj návrh ohledně dvojitého hlasování prezentoval jako způsob, kterým by se mohli voliči ujistit, že jejich lístky zaslané poštou byly započítány.

„Nechte je to odeslat, nechte je jít volit, a pakliže je ten systém tak dobrý, jak to o něm říkají, tak pochopitelně nebudou moci hlasovat,“ řekl Trump při návštěvě Severní Karolíny místní televizi WECT-TV.

„Posílejte své hlasovací lístky, posílejte je s vervou… pošlete jim je, ale vydejte se hlasovat,“ zdůraznil později prezident, který v souvislosti s korespondenčním hlasováním opakovaně varuje před rozsáhlými podvody.

Protizákonné je přitom v Severní Karolíně nejen dvojí hlasování, ale i nabádání k takovému postupu.

„Prezident Trump nehorázně nabádal obyvatele Severní Karolíny, aby porušili zákon, aby mu pomohli vnést chaos do našich voleb. Dejte si záležet, abyste hlasovali, ale nehlasujte dvakrát!“ reagoval na Twitteru místní ministr spravedlnosti Josh Stein.

Biden vybral rekordní sumu

Biden, jenž si dle průzkumů celonárodně udržuje zhruba šestiprocentní náskok, včera navštívil několik dní po Trumpovi město Kenosha, které bylo v poslední době dějištěm protestů a nepokojů. Měl se setkat s rodinou postřeleného černocha Jacoba Blakea. I ve státě Wisconsin, kde město leží, se během voleb čeká těsný souboj mezi oběma kandidáty.

V souvislosti s nepokoji Trump nařídil prověrku toho, jak jednotlivá města přistupují k vymáhání zákona.

O federální peníze by pak mohli přijít tam, kde místní samospráva přiškrtila policejní pravomoci a rozpočet. Dokument přitom výslovně volá po prověrce Seattlu, Portlan-

du, New Yorku a metropole Washington.

Kampaň někdejšího viceprezidenta Bidena mezitím oznámila, že vybrala za srpen společně s Demokratickou stranou rekordních 364,5 milionu dolarů (8,1 miliardy korun). Na konci července bilance na Trumpově účtu převyšovala Bidenovy zásoby o šest milionů dolarů (133,5 milionu korun), nynější poměr celkových částek na účtech obou kandidátů není známý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám