Hlavní obsah

Trump označil padlé vojáky USA v první světové válce za břídily, tvrdí list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Za „břídily” a „cucáky” údajně označil americký prezident Donald Trump příslušníky americké námořní pěchoty pohřbené na hřbitově poblíž Paříže, protože během první světové války padli. Tvrdí to teď Jeffrey Goldberg, šéfredaktor liberálního magazínu The Atlantic s odvoláním na čtyři zdroje. Bílý dům tato tvrzení popřel. Slova měla zaznít v roce 2018.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump musel přerušit tiskovou konferenci.

Článek

Trump měl americký hřbitov a památník Aisne-Marne navštívit v listopadu 2018, ale cestu kvůli dešti zrušil. Podal tehdy vysvětlení, že "vrtulník tam nepoletí" a tajná služba ho tam nepoveze. Ve skutečnosti se ale podle Goldberga obával, že by se v nepříznivém počasí rozcuchal.

Trump během rozhovoru s vedením delegace dopoledne před plánovanou návštěvou podle Goldberga řekl: "Proč bych měl na ten hřbitov jet? Je plný břídilů." Při jiném rozhovoru během téže cesty příslušníky americké námořní pěchoty, kteří na sklonku první světové války položili životy v bitvě v lesíku u obce Belleau, severovýchodně od Paříže, označil za "cucáky", když se nechali zabít.

Prezident Trump článek v The Atlantic "velmi přesvědčivě" vyvrátil, řekl novinářům personální šéf Bílého domu Mark Meadows. Alyssa Farahová, která řídí strategickou komunikaci Bílého domu, tvrzení označila za "urážlivá a zjevně nepravdivá".

Hlasujte pro jistotu dvakrát, nabádá voliče Trump

Volby USA

Někteří kritici nicméně připomněli Trumpovy hanlivé komentáře na účet zesnulého senátora Johna McCaina, který byl zajat ve Vietnamu a ve Spojených státech je obecně považován za hrdinu. "Není to válečný hrdina. Byl to hrdina, protože ho zajali. Já mám rád ty, kteří do zajetí nepadnou," řekl Trump o McCainovi před prezidentskými volbami v roce 2016.

V bitvě v lesíku u Belleau, jež se odehrála v červnu 1918, zemřelo kolem 1800 amerických vojáků, kteří zarazili německý postup na Paříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám