Hlavní obsah

Zvyšte u lidí důvěru v AstraZenecu, vyzývá státy Brusel

Alex Švamberk, Alex Švamberk
Brusel

Evropská unie naléhá na členské země, aby zvýšily důvěru veřejnosti ve vakcíny od AstraZeneky poté, co Evropská léková agentura EMA přiznala, že je vztah mezi očkováním touto vakcínou a trombózami a trombocytopeniemi, které vedly k několika úmrtím. Jde o vzácný vedlejší účinek. Neomezuje však nijak použití této látky, přesto Německo, Itálie, Francie a Španělsko její užití omezily a nepodávají ji lidem mladším 60 let. V Británii se používá jen pro lidi nad třicet let.

Foto: Reuters

Komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová

Článek

Eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová uvedla v prohlášení: „Bezpečnost našich vakcín byla vždy prioritou v očkovací strategii EU. Dnešní prohlášení ukazuje, že náš systém ostražitosti funguje, podezřelé vedlejší účinky jsou hlášeny rychle, informace jsou sdílené a naši experti mají rychlý přístup k dostupným důkazům.“ EMA přiznala, že jde o vzácný vedlejší účinek, ale nevydala žádné doporučení ohledně omezení očkování touto látkou, přínos vakcíny stále převažuje nad jejími riziky. 17 členských zemí však omezuje očkování vakcínou od AstraZeneky.

Stanovisko EMA: Vakcína AstraZeneky může způsobit trombózu

Evropa

„Naše rozhodnutí by měla být nyní postavena na vědecké práci EMA a důkladném trvalém vyvažování rizik a přínosů. Vyzvala jsem dneska ministerstva zdravotnictví v Evropě, aby uplatnila koordinovaný přístup a zlepšila důvěru veřejnosti,“ dodala eurokomisařka.

Omezení pro vakcínu od AstraZeneky

Již 17 členských zemí omezuje použití těchto vakcín. Přidala se k nim Belgie, která uvedla, že v příštím měsíci ji bude podávat jen lidem nad 55 let. Německo a Francie už dříve omezily její podávání pouze pro lidi nad šedesát let, uvedl list The Seattle Times. Ve středu se k nim přidala Itálie a pak i Španělsko. Dánsko a Norsko nadále zcela odkládají očkování touto látkou.

V ČR podobná omezení neplatí, i když se kromě lidí na 65 let očkují i vybrané skupiny zaměstnanců v klíčových sektorech, mezi nimiž jsou i mladší osoby.

V Británii se mají lidem pod třicet let na základě doporučení Společného výboru pro očkování i imunizaci nabízet jiné vakcíny než ty od AstraZeneky.

Británie bere vážně trombózy po očkování AstraZenekou, pozastavila testy očkování dětí

Evropa

Nedůvěra k vakcíně

Rumunsko podle listu The Seattle Times uvedlo, že přes 200 000 lidí zrušilo své objednání na očkování a dalších sto tisíc na ně nedorazilo. Tak velké jsou obavy z této očkovací látky. Ve Francii v průzkumu YouGov zveřejněného 22. března 61 procent lidí považovalo vakcínu od AstraZeneky za nebezpečnou nebo velmi nebezpečnou, o týden dříve jich přitom bylo 43 procent. Za nebezpečnou ji považuje i 55 procent Němců.

Tajemník britského Společného výboru pro očkování a imunizaci, profesor Anthony Harnden, se snažil uklidnit situaci, když stanici BBC řekl k trombózám a trombocytopeniím: „Jsou to extrémně vzácné případy – mnohem, mnohem vzácnější než trombózy u běžně předepisovaných léků, jako jsou antikoncepční pilulky, mnohem vzácnější než trombózy při těhotenství a mnohem vzácnější než trombózy u covidu. Zdůraznil, že „očkovací program pokračuje plnou parou vpřed“ a „každý by mu měl důvěřovat“. Zdůvodnil, proč je mladším 30 let doporučena jiná vakcína – v této věkové skupině umírá na covid jeden ze 116 000 nakažených a u nich je pak riziko úmrtí při očkování podobné.

Krevní sraženiny se vyskytly u jednoho ze 100 tisíc lidí očkovaných AstraZenekou

Amerika

Brazílie i Mexiko s ní budou dál očkovat všechny

Austrálie zjištění EU a britské doporučení posuzuje, protože její očkovací kampaň má stát na vakcíně od AstraZeneky. Naopak latinskoamerické země podobná omezení neplánují. Mexiko sice prošetřuje zprávy britského Společného výboru pro očkování a imunizaci, ale zatím neplánuje žádná podobná omezení.

Brazilský lékový úřad Anvica sdělil podle listu The Guardian, že po podání čtyř milionů dávek eviduje 47 případů trombóz, ale není schopen potvrdit, zda jsou spojené s očkováním, a nemíní použití této látky omezovat. Mexiko je čtvrté co do počtu obětí na světě, Brazílie je druhá za USA a potýká se s nebývale silnou vlnou covidu, kdy denně umírá na 4000 nakažených.  Mexiko i Brazílie mají málo naočkovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám